Categorieën

Service

Geboren Schiedamse onder vijf IS-vrouwen

Geboren Schiedamse onder vijf IS-vrouwen
Nieuws

Geboren Schiedamse onder vijf IS-vrouwen

  • Redactie
  • 04-02-2022
  • Nieuws

SCHIEDAM - Onder de vijf vrouwen die gisteren door de Nederlandse overheid uit Syrië zijn gehaald, is ook een 36-jarige vrouw die geboren is in Schiedam. 

De vijf verbleven met hun elf kinderen in gevangenkamp Al Roj, op verdenking van 'terroristische misdrijven': zij zijn afgereisd naar het Midden-Oosten om daar bij te dragen aan de oprichting en inrichting van de Islamitische Staat. Niet bekend is gemaakt waar de vrouwen worden ondergebracht.

Wel lieten de ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer weten dat de vrouwen bij aankomst in Nederland zouden/zullen worden aangehouden om te worden vervolgd. Kenners van het gevangeniswezen stellen dat het waarschijnlijk is dat de vijf naar de enige terroristenafdeling voor vrouwen in een Nederlandse penitentiaire inrichting gaan, in Zwolle.

“Na een zorgvuldig voorbereidingsproces, waarin alle relevante feiten en complexe omstandigheden in ogenschouw zijn genomen, zag het kabinet een mogelijkheid tot overbrenging door middel van een speciale operatie", schrijven de ministers. De Nederlandse rechter stelde in juli afgelopen jaar dat de overheid de vijf met hun kinderen binnen drie maanden uit het kamp naar Nederland moest halen. Het gerechtshof in Den Haag vernietigde dit vonnis. Het kabinet heeft steeds aangegeven dat het ophalen van de vrouwen en kinderen uit de kampen in Syrië te gevaarlijk zou zijn. Nu zijn de omstandigheden klaarblijkelijk gewijzigd. ”Met de overbrenging naar Nederland beoogt het kabinet te voorkomen dat deze vijf verdachten straffeloos blijven”, aldus Yeşilgöz en Hoekstra.

Familieleden van de vijf zijn de afgelopen tijd door de Kinderbescherming onderzocht of ze in staat zijn om de kinderen van de vrouwen op te vangen. “De meereizende kinderen worden overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming”, aldus de ministers. 

Midden-Oostencorrespondent Harald Doornbos noemt de namen van de vijf vrouwen, onder meer die van een vrouw die in 1985 in Schiedam is geboren. Zij staat sinds december 2016 op de lijst van personen en organisaties ‘waarvan de tegoeden op grond van nationale regelgeving bevroren zijn’, de ‘Sanctieregeling terrorisme 2007-II’ genoemd. 

De vrouw sprak over haar leven in de film ‘The Return: Life After Isis’ van regisseur Alba Sotorra Club. Voor zij naar het kalifaat afreisde woonde zij in Utrecht.