Categorie├źn

Service

Schiedam krijgt extra middelen tegen terrorisme

Schiedam krijgt extra middelen tegen terrorisme
Nieuws

Schiedam krijgt extra middelen tegen terrorisme

  • Redactie
  • 10-12-2022
  • Nieuws
Schiedam krijgt extra middelen tegen terrorisme

Foto: Flashphoto


SCHIEDAM - Schiedam krijgt extra middelen voor de aanpak van extremisme en terrorisme. Het gaat om ruim twee ton volgend jaar en een vergelijkbaar bedrag voor 2024.

De stad kan dit bedrag gebruiken voor het versterken van bijvoorbeeld de signaleringsstructuur, maar ook voor (regionale) samenwerkingsverbanden, zo laat het ministerie weten. Ook worden er professionals getraind door onder meer het Rijksopleidingsinstituut voor tegengaan Radicalisering (ROR). Het geld is bedoeld voor het bestrijden en verzwakken van extremistische bewegingen in Nederland en het voorkomen van aanwas en tegengaan van radicalisering.

"Aangezien gemeenten aan zet zijn voor de lokale integrale aanpak van radicalisering, extremisme en terrorisme, is het van groot belang om de gemeenten hierin zo dreigingsgericht mogelijk te ondersteunen", zo laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. In totaal stelt dat zeven miljoen euro beschikbaar aan negentien gemeenten om hun aanpak van radicalisering, extremisme en terrorisme te versterken. "Deze Rijksgelden worden zo effectief mogelijk daar ingezet waar de dreiging en behoefte hoog is en de weerbaarheid laag", aldus het ministerie.

Vanuit zijn rol is de NCTV verantwoordelijk voor het verdelen van de deze zogenaamde Versterkingsgelden over de aanvragende gemeenten. "In samenwerking met gemeenten is de inrichting van de Versterkingsgelden vanaf 2023 gewijzigd." De belangrijkste wijzigingen zijn de meerjarige toekenning en de invoer van meer zeggenschap voor gemeenten in de besteding van de Versterkingsgelden. "Voor 2023 is er weer voor ruim twee miljoen euro meer aangevraagd dan we konden honoreren en voor 2024 voor ruim anderhalf miljoen. Dit betekent dat we helaas daardoor niet alle aanvragen volledig kunnen toekennen."

Gemeenten mogen de gelden alleen gebruiken voor projecten die bijdragen aan de lokale integrale aanpak van radicalisering, extremisme en terrorisme. De NCTV geeft daarnaast als voorwaarde dat de opzet en uitvoering van de projecten waarvoor Versterkingsgelden worden verstrekt, juridisch zijn getoetst opdat deze op een juridisch verantwoorde manier vorm worden gegeven.

Zie ook dit artikel.