Categorieën

Service

IS-vrouw veroordeeld tot drie jaar cel, helft voorwaardelijk

IS-vrouw veroordeeld tot drie jaar cel, helft voorwaardelijk
Nieuws

IS-vrouw veroordeeld tot drie jaar cel, helft voorwaardelijk

  • Redactie
  • 13-04-2023
  • Nieuws
IS-vrouw veroordeeld tot drie jaar cel, helft voorwaardelijk

ROTTERDAM - Nawal H., in november 1985 geboren in Schiedam, is door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk.

H. reisde in 2015 vanuit Utrecht naar Syrië en sloot zich daar aan bij Islamitische Staat, IS. Zij trouwde daar een man die volgens de rechtbank 'op de loonlijst stond' van IS. De vrouw sprak over haar leven in de film ‘The Return: Life After Isis’ van regisseur Alba Sotorra Club.

De vrouw werd samen met haar drie kinderen ruim een jaar geleden door de Nederlandse overheid uit Syrië gehaald, waar ze verbleef in gevangenkamp Al Roj. Ze was een van de vijf vrouwen die overkwam naar Nederland, nadat er lang over hun lot was gesproken. Ook de rechter sprak zich uit over het terughalen van de vijf, met in totaal elf kinderen; de rechtbank stelde dat de overheid dat snel moest doe, het gerechtshof vernietigde later dit vonnis. H. verbleef sindsdien samen met de andere vrouwen in op de terroristenafdeling van de Penitentiaire Inrichting Zwolle. De kinderen werden in pleeggezinnen ondergebracht.

Op 8 maart H. stond zij voor de rechtbank. Het Openbaar Ministerie eiste tegen de vijf vrouwen tot maximaal vier jaar. De rechtbank oordeelde dat het feit dat de vrouwen 'expliciet afstand hebben gedaan van het IS-gedachtegoed' strafverlagend werkt. Ook valt de straf lager uit omdat de vrouwen en hun kinderen bijna vier jaar in Al Roj onder erbarmelijke omstandigheden verbleven. "Er waren veel ziektes en een hoge kindersterfte." H. is ook veroordeeld voor het in hulpeloze toestand brengen van haar drie kinderen.

Drie van de andere vier vrouwen kregen een celstraf van tussen de dertig en 36 maanden waarvan twaalf tot vijftien maanden voorwaardelijk opgelegd. Naima el-O. (54) werd vrijgesproken van deelname aan IS, maar kreeg wel een celstraf van zestien maanden, waarvan negen voorwaardelijk. In 2014 nam ze haar zoon met zich mee toen ze naar het IS-gebied afreisde. Hij is daar op 16-jarige leeftijd overleden.