Categorie├źn

Service

Geen aardverschuiving in nieuwe raad, PvdA en 'Alles' blij

Geen aardverschuiving in nieuwe raad, PvdA en 'Alles' blij
Politiek

Geen aardverschuiving in nieuwe raad, PvdA en 'Alles' blij

  • Redactie
  • 17-03-2022
  • Politiek
Geen aardverschuiving in nieuwe raad, PvdA en 'Alles' blij

SCHIEDAM - Schiedam heeft gestemd, en lijkt behoorlijk trouw aan keuzes die eerder werden gemaakt. De verschuivingen in de Schiedamse raad beperken zich tot maximaal twee zetels. 

De PvdA én nieuwkomer Alles voor Schiedam doen de beste zaken en mogen zich winnaars noemen, met ieder een plus van twee: in het geval van de PvdA betekent dat een verdubbeling, Alles voor Schiedam is een volledig nieuwe partij die in korte tijd dus zo'n vijftienhonderd stemmers aan zich wist te binden.

Tegenover de populaire partijen staat het AOV dat dik moet toeleggen. Zoals het er nu naaruit ziet halveert de partij, van vier naar twee zetels. Ook SLV valt te typeren als verliezer, want de ene zetel die de partij nu heeft moet worden ingeleverd.

Van de twaalf partijen die aan deze verkiezingen deelnamen, komen er dus elf in de nieuwe raad. Zij hebben het voordeel dat zij samen vier zetels te verdelen hebben van partijen die de stembusgang aan zich voorbij lieten gaan: de Christen Unie-SGP, de SP en de fracties Post en Van Dijk. Zodoende zijn er meer winnaars dan verliezers. Groen Links wint een zetel en krijgt er vier. De Ouderenpartij Schiedam wint ook een zetels en gaat naar drie, Progressief Schiedam krijgt er een zetel bij, ook drie stoelen bezet. Verder levert alleen D66 een zetel een. Zodoende gaan de VVD, Denk, het CDA en LOS door met hetzelfde aantal Schiedamse volksvertegenwoordigers dat zij ook in de afgelopen vier jaar hadden. 

Hieronder de percentages per partij na telling van alle uitgebrachte stemmen:

VVD  15,9  

Denk   11,6 

D66  9,0 

AOV  6,8 

Groen Links 10,7 

PvdA  9,5 

CDA  6,5 

PS   7,5 

OPS  8,6 

LOS  5,7 

SLV  1,4 

Alles voor Schiedam  6,9 

De opkomst in Schiedam komt uit op 42,1 procent, 3,5 procent lager dan in 2018.