Categorieën

Service

Geweldig waren ze, de Brandersfeesten

Geweldig waren ze, de Brandersfeesten
Uit

Geweldig waren ze, de Brandersfeesten

  • Ted Konings
  • 25-09-2017
  • Uit
Geweldig waren ze, de Brandersfeesten
TERUGBLIK - Schiedam kijkt terug op geweldige Brandersfeesten. De toeloop was enorm, het weer heerlijk, de sfeer goed. Met amper een onvertogen woord.

De gondelvaart met zeventien schepen, voor het eerst in jaren weer terug op de Lange Haven en Schie, was een trekker van jewelste. Het publiek stond naar verluidt vier rijen dik. Maar er waren meer publiekstrekkers: de Branderszwemtocht trok bekijks, de vele zangers en zangeressen en bands bij de cafés zorgden voor toeloop, de kermis was gewild, de stands met spullen en informatie werden niet onopgemerkt gepasseerd. En natuurlijk de schepen en scheepjes, naar verluidt honderdtachtig in totaal; zij en met name hun tijdelijke bewoners, zorgden voor sfeer.

De mensen van over de landsgrens die voor hun werk naar Schiedam zijn gekomen, keken hun ogen uit. Zo druk hadden zij Schiedam nog nooit gezien, zo veel te doen was er nog nooit. Ze genoten met volle teugen mee.

Opmerkelijk was dat het leek alsof de organisatie zich echt moeite had getroost om voor elk wat wils op meer punten in de stad te zorgen. De spreiding van cafés over de binnenstad zorgde daar ook voor. Volkszangers en shantykoren lieten her en der op pleinen en voor kroegen van zich horen, maar er waren ook ruigere bands en theateracts. Eten en drinken was er overal in de stad te krijgen. Veel Schiedammers liepen zodoende van band naar santekraam, van terras naar kinderspel, van museum naar etenskraam. En voor je het door had - en als je niet op te veel terrasjes neerstreek - had je een klassiek rondje binnenstad gemaakt. Met de keus tussen de Hoogstraat of de Lange Haven - of een combinatie.

Je kon er ook als vanouds 'over de hoofden lopen'. En of er dan tweehonderdduizend bezoekers zijn geweest, zoals als de organisatie meedeelt. Ik waag het te betwijfelen. Of ieder die op vrijdag, zaterdag en zondag genoot van de Brandersfeesten moet als drie zijn geteld. En dan nog. Waar het om ging: steevast was er het 'hé hallo, tijd niet gezien, hoe gaat het?' Want: eens een Schiedammer, op de Brandersfeesten zeker weer een Schiedammer.

Met dank aan Paul Meuldijk.