Categorie├źn

Service

Godsdienst is de moutwijn voor het volk

Godsdienst is de moutwijn voor het volk
Uit

Godsdienst is de moutwijn voor het volk

  • Han van der Horst
  • 26-12-2021
  • Uit
Godsdienst is de moutwijn voor het volk

COLUMN - 'Godsdienst is de opium voor het volk', zo luidt een vals citaat van Karl Marx. In werkelijkheid zei hij: 'Godsdienst is de opium van het volk'. Dat is heel wat anders. De oude revolutionair wilde onderstrepen dat het volk zichzelf bedwelmde. Er zat om zo te zeggen geen kapitalistische samenzwering achter. 

Aan deze uitspraak moest ik denken toen het bericht verscheen dat de pinkstergemeente De Deur van de Westfrankelandsestraat verhuist naar de voormalige Jan de Doper-Visitatiekerk op de Mgr. Nolenslaan. Het is geen wonder dat de gelovigen van De Deur de voorkeur geven aan een echte kerk boven het oude onderkomen.

Maar dat is wel een klassieke branderij. Dat kun je aan de voorgevel zien met de ingang uit het midden en het dubbele raam aan de ene en het enkele aan de andere kant van de poort. Het zou kunnen zijn dat we te maken hebben met een van de laatste branderijen die in onze stad werden gebouwd. Er valt geen Schiedamser plek te bedenken.

Vandaar dat ik schrijf 'Moutwijn is de opium voor het volk'. Geintje natuurlijk. Ik wil er niets mee zeggen over de pinkstergelovigen van De Deur. Zij vormen een hechte gemeenschap en we kunnen elkaar in Schiedam gerust feliciteren met het feit dat zij een echte kerk voor de eredienst bewaren. Kwam er maar zo´n koper voor de Lutherse Kerk op de hoek Oranjestraat/Lange Nieuwstraat. Dat is trouwens een opgepimpt gistpakhuis, maar toch een maatgevend monument in de binnenstad.

Nu maar hopen dat de branderij een goede nieuwe bestemming vindt en niet wordt afgebroken.