Categorieën

Service

Groote Lucht 2.0 komt er linksom of rechtsom

Groote Lucht 2.0 komt er linksom of rechtsom
Wonen

Groote Lucht 2.0 komt er linksom of rechtsom

  • Vlaardingen24/Herman van Nieuwenhuizen
  • 29-09-2023
  • Wonen
Groote Lucht 2.0 komt er linksom of rechtsom

AWZI De Groot Lucht in Vlaardingen


VLAARDINGEN – Komt ie er nou wel of komt ie er niet? We hebben het over de nieuwbouw van De Groote Lucht, de afvalwaterzuivering voor de regio, op de plek waar nu woningen voor Oekraïners staan. Dat is de inzet van de Vlaardingse gemeenteraad van 12 oktober, wanneer er een besluit wordt genomen over het collegevoorstel.

B&W wil het Hoogheemraadschap van Delfland een nieuwe installatie laten bouwen, op korte afstand van de Westwijk. Gisteren werd er in een raadscommissie al over gesproken. Belangrijk detail: het college mag hier zelfstandig over besluiten, maar blaast desondanks ‘de boel af’ als de raad er in meerderheid tegen is. Er werd overigens in 2021 door zo’n meerderheid in de raad een motie aangenomen, waarin gesteld wordt dat de locatie niet geschikt is voor een dergelijke zuiveringsinstallatie. Groen Links stemde daarbij voor, maar heeft sindsdien een andere visie.

"Als we er geen afvalwaterzuivering (AWZI) toestaan, dan zijn we slechter af’’, aldus Neill Voorburg van Groen Links. Voorburg wees erop dat het terrein al een industriële bestemming heeft, en dat er dan andere bedrijven kunnen komen, die meer risico’s geven op overlast. Frans Hoogendijk van ONS. Vlaardingen en Willem de Man van de SP vonden dit kulargumenten: "Elk bedrijf dat daar wil beginnen moet gewoon aan strenge eisen voldoen wat betreft overlast, en het vermijden daarvan’’.

Voor- en tegenstanders vonden elkaar wel in het standpunt dat de optie van renovatie van het huidige complex onvoldoende uitgewerkt was. Het Hoogheemraadschap wil die echter inmiddels niet meer uitgebreid onderzoeken en presenteren.

Het college wil dus nieuwbouw op de plek van Mrija, een deel van de oppositie wil liever renoveren en een enkele fractie laat weten nog met een aantal zaken ‘te worstelen’. Het CDA bijvoorbeeld vind het ‘zonde’ (jammer) dat de huidige woningen zullen verdwijnen van die plek, maar of ze met een motie komen weet CDA fractievoorzitter Corné Venema nog niet.

Tenslotte kwam verantwoordelijk wethouder Koen Kegel nog met een doemscenario: hij had dit niet gehoord van het Hoogheemraadschap, maar een geconsulteerde advocaat had al gezegd dat er weleens onteigening kan volgen als Vlaardingen niet meewerkt. "Delfland gaat z’n goddelijke gang maar, maar wij maken het hier (democratisch) uit’’, zo besloot Willem de Man van de SP.