Categorieën

Service

Grootschalig onderzoek cocaïne, witwassen en corruptie

Grootschalig onderzoek cocaïne, witwassen en corruptie
Nieuws

Grootschalig onderzoek cocaïne, witwassen en corruptie

  • Redactie
  • 18-02-2022
  • Nieuws
Grootschalig onderzoek cocaïne, witwassen en corruptie

SCHIEDAM - De politie heeft afgelopen dinsdag negen verdachten aangehouden in een grootschalig onderzoek naar de invoer van cocaïne. Daarbij werden dertien woningen en bedrijfspanden in Schiedam, Rotterdam, Hoogvliet, Papendrecht en Den Haag doorzocht.

De negen mannen worden onder meer verdacht van de invoer van cocaïne, witwassen, niet-ambtelijke corruptie en verboden vuurwapenbezit.

Het onderzoek van de Dienst Regionale Recherche begon in maart vorig jaar, nadat er bij de politie meerdere meldingen binnenkwamen over de invoer van cocaïne via de Rotterdamse haven. Het criminele samenwerkingsverband dat zich met deze activiteiten bezighield bestond uit meerdere personen. Zij hadden elk een eigen rol en taak bij deze grootschalige handel in verdovende middelen. Gedurende het onderzoek ontstond ook het vermoeden dat er hulp kwam van een havenmedewerker. Een deel van de informatie in het onderzoek kwam - naast 'klassiek' recherchewerk - uit gekraakte encryptieberichten.

Afgelopen dinsdagochtend zijn tijdens een grootschalige actiedag negen verdachten aangehouden. Een van de verdachten bleek inderdaad werkzaam te zijn bij een bedrijf in de haven, en werkte buiten het medeweten van dit bedrijf om samen met het criminele samenwerkingsverband. Wat zijn exacte rol is geweest wordt onderzocht, net als de rol die de andere verdachten exact hadden en welke drugstransporten er precies allemaal hebben plaatsgevonden.

Dertien woningen en bedrijfspanden zijn doorzocht. Daarbij heeft de recherche verschillende luxe personenauto's, waardevolle horloges, tientallen telefoons, een geladen vuurwapen, crypto-valuta, een drugspers en een groot bedrag cash geld in beslag genomen.

Van de negen verdachten zijn er vrijdag vier voorgeleid aan de rechter-commissaris. Drie verdachten blijven veertien dagen langer vastzitten, de vierde verdachte wacht samen met de andere vijf verdachten die niet zijn voorgeleid het verdere verloop van het onderzoek in vrijheid af. Het onderzoek gaat komende tijd volop door. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, aldus de politie.