Categorieën

Service

Grote politie-actie levert ook in Schiedam misstanden op

Grote politie-actie levert ook in Schiedam misstanden op
Wonen

Grote politie-actie levert ook in Schiedam misstanden op

  • Redactie
  • 21-04-2021
  • Wonen
Grote politie-actie levert ook in Schiedam misstanden op

Beeld: politie

SCHIEDAM - Een grote gecoördineerde politie-actie in de Waterwegregio, Rotterdam en Dordrecht bracht gisteren de nodige gevallen van vastgoedcriminaliteit in kaart, zo meldt de politie. Op acht van de vijftien adressen die in Schiedam werden gecontroleerd was 'de situatie niet in orde', aldus Toezicht & Handhaving van de gemeente. Ook de interventieteams Woonoverlast en Ondermijning deden mee aan de actie.

Die had tot doel illegaal en anoniem gebruik van panden door criminelen op te sporen. "Deze actiedag is een vervolg op, en een direct gevolg van, de Meld Misdaad Anoniemcampagne over criminele huurders welke in oktober vorig jaar van start ging", aldus de politie.

Van de onderzochte panden in Schiedam bleek in twee panden (in het centrum en Nieuwland) sprake van illegale kamerverhuur. "Dit zal bij de twee pandeigenaren en een uitzendbureau leiden tot een bestuurlijke boete", aldus Toezicht & Handhaving. Verder werd 'een persoon zonder verblijfstitel' aangehouden.

Het afgelopen halfjaar zijn in de regio Rotterdam ruim vierhonderd meldingen gedaan van criminele activiteiten in panden. De meldingen waren voor gemeenten en politie aanleiding om diverse panden in de regio te controleren. Gemeenten controleerden bijvoorbeeld op een juiste inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) en de politie op spookbewoning. Dat is het geval als een bewoner van een pand niet ingeschreven staat op het betreffende adres. "Vaak gaat het hierbij om huurpanden die worden verhuurd via een verhuurbemiddelaar en vervolgens illegaal worden bewoond. Criminelen gebruiken deze panden om anoniem te verblijven en/of illegale activiteiten uit te voeren, zoals het opslaan van vuurwapens, produceren van drugs en verstoppen van crimineel geld. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties in de woonomgeving én grote problemen voor de verhuurder."

De controles van gisteren waren een samenwerking tussen gemeenten, politie en het RIEC Rotterdam, op zijn beurt een samenwerkingsverband tussen verschillende overheidsorganisaties.