Categorie├źn

Service

Hans Overheul vertelt over jenever en literatuur

Hans Overheul vertelt over jenever en literatuur
Uit

Hans Overheul vertelt over jenever en literatuur

  • Advertorial
  • 11-01-2023
  • Uit
Hans Overheul vertelt over jenever en literatuur

Het Nationaal Jenever Museum aan de Lange Haven; foto: Bibliotheek Schiedam


SCHIEDAM - Neerlandicus Hans Overheul geeft op zaterdagochtend 21 januari - dit keer - in het Nationaal Jenevermuseum een lezing over jenever in de literatuur. Hiermee sluit hij aan op de tentoonstelling ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’ die tot begin februari is te zien in het museum. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

Dit keer dus geen lezing over een boek, maar een programma over gedichten, proza, jenever en Schiedam. Menig schrijver heeft ter inspiratie naar de fles gegrepen. Of dat altijd goed werk opleverde is twijfelachtig. Hoe dan ook, ooit werd daar veel minder een geheim van gemaakt dan nu. Schuilgaan achter een zuil jeneverlucht had wel iets artistiekerigs. We gaan het zien.

Verder zal Hans spreken over een literair fenomeen: Rynbende Blijmoedig Maandblad. Van 1928 tot eind jaren zestig (met een onderbreking tijdens de oorlogsjaren) gaf Distelleerderij Rynbende een tijdschrift uit ter promotie van hun waren. Een groot aantal destijds bekende schrijvers schreven bijdragen voor dit blad. Enige eis aan deze auteurs was, dat er drank in de verhalen voor moest komen. Het tijdschrift stond in eerste instantie onder redactie van schrijver Herman de Man. Na de oorlog voerde Simon Carmiggelt jarenlang de redactie.

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt, tussen oktober en mei, elke derde zaterdagochtend van de maand normaal in De Korenbeurs plaats. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld: een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom.

Datum: zaterdag 21 januari van half elf tot half één
Locatie: Nationaal Jenever Museum, Lange Haven 74
Entree: gratis > vriendelijk verzoek: neem je Museumkaart mee, als je die hebt

Bibliotheek Schiedam

Lange Haven 145, Schiedam

Meer over Bibliotheek Schiedam →