Categorieën

Service

Hans van der Plicht benoemd tot ridder

Hans van der Plicht benoemd tot ridder
Nieuws

Hans van der Plicht benoemd tot ridder

  • Redactie
  • 06-10-2017
  • Nieuws
Hans van der Plicht benoemd tot ridder
GRONINGEN – Kernfysicus prof. dr. Hans van der Plicht uit Groningen is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Van der Plicht werd in 1951 in Schiedam geboren.

De bijbehorende versierselen werden hem vanmiddag opgespeld door locoburgemeester Joost van Keulen van Groningen. Dit meldt de Groninger Gezinsbode. De feestelijke onderscheiding vond plaats na afloop van een internationaal symposium in de Energy Adacemy ter ere van Van der Plichts emeritaat.

Hans van der Plicht is bijzonder hoogleraar Isotopenchronologie aan de RUG en een internationaal vermaard wetenschapper. Hij houdt zich al decennia bezig met dateringsonderzoek met behulp van de zogenaamde koolstof-14-methode.

De ontdekking van de koolstof-14-methode (14C), waarmee de ouderdom van organisch materiaal met een maximale ouderdom van circa vijftigduizend jaar kan worden vastgesteld, gaf een belangrijke impuls aan het archeologisch onderzoek.

Grote archeologische ontdekkingen werden daardoor de afgelopen decennia niet meer alleen in het veld gedaan maar ook in laboratoria zoals het Centrum voor Isotopen Onderzoek (CIO) van de Rijksuniversiteit Groningen, waar Van der Plicht hoofd was van het 14C-laboratorium.

Van der Plicht bouwde een bijzondere wetenschappelijke expertise op op het raakvlak van de natuurwetenschappen en de archeologie. Dit komt tot uitdrukking in zijn benoeming in 2010 tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW);bij de afdeling Letterkunde en dus niet bij de natuurwetenschappen.

Hans van der Plicht blijft na zijn pensioen ‘gewoon’ als wetenschapper actief.