Categorieën

Service

Het is dus een waterberging!

Het is dus een waterberging!
Nieuws

Het is dus een waterberging!

  • Redactie
  • 12-04-2023
  • Nieuws
Het is dus een waterberging!

SCHIEDAM - "Wat is dit?", vroegen we gisteren onze lezers via Facebook. 

Dat leverde de nodige hilarische reacties op: tafelkleed van opoe, 'vloer met plaats voor stopcontacten, waarschijnlijk een kantoorpand of een school', 'mijn gordijn', zonnepaneel, nieuw zwembad in west, vloerbedekking in de moskee en ook het gaas van een biechtstoel in de basiliek, pallets, een gemetselde muur - er viel veel in het beeld te zien. 

Maar veel mensen hadden wel een goed idee waar het te zoeken: in de Westfrankelandsestraat, waar gewerkt wordt aan een waterberging onder het speelplein tussen Brugmanstraat en Fabristraat.

De medewerkers van aannemer Van Dijk Maasland legden de afgegraven plaats in twee dagen vol met plastic elementen, die tegelijk iel genoeg zijn om veel water te kunnen bergen, en sterk genoeg om het gewicht dat erop komt te kunnen dragen. Twee keer twee kratten op elkaar, zo gaan ze onder de grond.

Het afgraven van de grond kostte relatief veel meer tijd. "De grond is onder milieukundige begeleiding afgevoerd", laat de gemeente als opdrachtgever weten. Dat betekent dat de grond laag voor laag is weggegraven, rekening houdend met de aard van de aarde. Een gespecialiseerd bedrijf hield toezicht op het graven en verwijderen van de grond. "De vervuilde grond is afgevoerd naar een erkend verwerker."

Volgens planning kunnen de arbeiders half mei aan een andere klus beginnen, omdat deze erop zit. Kunnen de kinderen weer op hun step of het speeltuig hun energie kwijt - met pa en ma op een muurtje of bankje, vaak met sigaret.

Een buurtbewoner hield de voortgang van het werk - bijna dagelijks - bij.