Categorieën

Service

Het You Tube Joardy-universum nu live op de planken te zien

Het You Tube Joardy-universum nu live op de planken te zien
Uit

Het You Tube Joardy-universum nu live op de planken te zien

  • Advertorial
  • 15-04-2024
  • Uit
Het You Tube Joardy-universum nu live op de planken te zien

Acteur Jim Deddes (37) en regisseur Jan Hulst (36) vormen samen het brein achter het Joardy-universum. Met hun sketches op het You Tubekanaal Joardy Film hebben ze door de jaren heen een trouwe schare fans opgebouwd. Nu staan de personages uit de filmpjes voor het eerst live in het theater tijdens de Joardy Show. Op vrijdag 26 april staan ze in de Stadsgehoorzaal.

Jim: “Je kan onze grappen proberen uit te leggen, maar dat is niet zo spannend. Jan en ik werken heel associatief. De enige maatstaf is dat we het allebei leuk moeten vinden.”

Jan: “We slingeren al sinds 2015 materiaal de ruimte in. Soms is het briljant en soms iets minder. Maar het leuke van zo’n eigen kanaal is dat je aan niemand verantwoording hoeft af te leggen. We zijn erg gehecht geraakt aan die mate van experiment en vrijheid.”

Inmiddels hebben sommige sketches miljoenen views en zijn Harco (de Huilonman) en de ongelukkige profvoetballer Brian Rompoe publiekslievelingen geworden. Maar toch hadden juist deze typetjes de show bijna niet gehaald.

Jan: “Zodra iets een beetje een succes wordt, zijn wij allebei geneigd om weer wat anders te doen.”

Jim: “Ik denk dat dat komt omdat het dan haast te makkelijk voelt om het publiek te geven wat ze willen. Niet uit recalcitrantie, maar omdat we ons publiek maar ook onszelf willen blijven verrassen. Bijna alles wat er nu wordt gemaakt is zo opzichtig vanuit een bestaand format of een concept bedacht. Dat voel je. Ik geloof dat we daar allebei nogal allergisch voor zijn.”

Jan: “Gelukkig hebben we er uiteindelijk toch voor gekozen om een Harco en Brian Rompoe wel in de show te stoppen. We hebben de avond een beetje opgebouwd als een concert. En dan is het toch lekker om naast nieuw materiaal er af en toe een hitje in te gooien. Eerst dachten we aan een rode draad, het was heel bevrijdend toen we dat eenmaal los lieten en besloten losse sketches te maken en die achter elkaar te zetten. Na een ballad een knalnummer. De rode draad zijn de acteurs zelf, Jim en Oscar.”

Acteur Oscar Aerts (35) is bij het grote publiek vooral bekend uit Goede tijden, Slechte Tijden en films als Costa! en Verliefd op Ibiza.

Jim: “We kennen Oscar sinds de toneelschool en hij is gewoon een hele goede acteur en snapt onze humor. Daarbij is het ook een vriend wat wel zo fijn is als je maanden samen het land door gaat.”

Jan: “Jim en Oscar trekken met z’n tweeën de hele show. We hebben weliswaar een hoop techniek mee op tour, maar daar heb je niets aan als de acteurs niet lekker bezig zijn. Het is cliché maar waar; zodra de boys lol hebben op het podium, slaat dat over naar de zaal.”

Jim: “Ik moet geregeld moeite doen om mijn lach in te houden tijdens de show. Er gebeuren zoveel grappige dingen. Soms hoor ik ineens wat Oscar allemaal aan het zeggen is terwijl ik me achter het decor aan het omkleden ben. Dat zijn dan teksten en rare woorden die wij ooit voor hem bedacht hebben en waar dan nu opeens tweehonderd man naar zit te luisteren. Dat blijft gestoord grappig.”

Naast Joardy hebben de jongens hun eigen carrière. Deddes als acteur in series en films als Mocromaffia, De Oost en Hardcore Never Dies. Hulst is regisseur en schrijver en maakt bij o.a. voorstellingen bij Theater Oostpool. Maar ook in de drukste periodes met volle draai- of repetitiedagen, zien de twee elkaar altijd een paar keer per week om nieuwe dingen te bedenken.

Jim: “Joardy is echt helemaal van ons. Als ik nu terugkijk op alles wat we de afgelopen jaren hebben gemaakt en opgebouwd hebben, ben ik best trots. Soms zullen mensen ons wel enorm eigenwijze eikels hebben gevonden, maar we hebben tenminste niet voor de makkelijke weg gekozen.”

Jan: “Toen we net van de toneelschool kwamen, gingen we met een oude camera op de bonnefooi de straat op. Jim had nog een pruik van een andere voorstelling en een grappig goud brilletje liggen en we filmden een beetje naast een bouwplaats. Nu staan we aan de vooravond van een eigen theatertournee met een rits uitverkochte voorstellingen. Is dat een mooi verhaal of niet? Dank U!”

De Joardy Show
Vrijdag 26 april – 20.30 uur
Kaarten (€ 22,50) via I: stadsgehoorzaal.nl