Categorieën

Service

Hoe kan dat nu: nieuwe geluidsruimte vliegveld, achteraf?

Hoe kan dat nu: nieuwe geluidsruimte vliegveld, achteraf?
Politiek

Hoe kan dat nu: nieuwe geluidsruimte vliegveld, achteraf?

  • Redactie
  • 29-04-2023
  • Politiek
Hoe kan dat nu: nieuwe geluidsruimte vliegveld, achteraf?

SCHIEDAM - Groen Links is sceptisch over de 'nieuwe' geluidsruimte van het Rotterdamse vliegveld voor 2022. Yorick Haan wil namens deze fractie van B&W van Schiedam weten hoe die nieuwe geluidsruimte tot stand kwam.

De nieuwe ruimte (zeg maar de maximale geluidsoverlast die het vliegveld mag veroorzaken) kwam aan de orde in een vergadering van de Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam (CRO) op 9 maart. De deelnemers werd gemeld dat de geluidsruimte 2022 van het vliegveld met terugwerkende kracht is herberekend, zo meldt Groen Links. "Tijdens de vergadering is aangegeven dat een herberekening is gemaakt op basis van een nieuwe invoerset, met als uitkomst dat het vliegveld binnen de geluidsruimte is gebleven."

Haan wil van het college weten in hoeverre het op de hoogte is van deze claim. "Was er een vertegenwoordiger van de gemeente Schiedam bij het overleg?", is een vraag die hij graag beantwoord ziet. Maar waarom is de raad dan niet geïnformeerd? Was de herberekening aangekondigd? Wie nam ertoe het initiatief? En wat vinden burgemeester en wethouders van de nieuwe ruimte?

Haan spreekt van 'gegoochel met cijfers'. Hij wil weten of die heeft geleid tot de mogelijkheid om meer vliegtuigen te laten landen en opstijgen, afgelopen jaar, maar wellicht ook dit jaar en in de toekomst.

De Groen Links-fractie heeft wel een idee hoe de nieuwe geluidsruimte tot stand kwam. "Tegen het einde van het gebruiksjaar (1 november 2021 - 31 oktober 2022) heeft de luchthaven zelf de inspectie benaderd en 'maatregelen genomen' om te voorkomen dat de geluidsruimte overschreden zou worden. In eigen communicatie legt de directie van de luchthaven de schuld bij de traumahelikopter en aanhoudende oostenwind. De overloop van Schiphol in de zomermaanden wordt niet genoemd als mogelijke oorzaak."

Zie ook deze artikelen uit september en december.