Categorieën

Service

Hoe verlos je de mensheid als niemand op je zit te wachten?

Hoe verlos je de mensheid als niemand op je zit te wachten?
Uit

Hoe verlos je de mensheid als niemand op je zit te wachten?

  • Redactie
  • 03-05-2023
  • Uit
Hoe verlos je de mensheid als niemand op je zit te wachten?

Foto's: Paul de Graaff


SCHIEDAM - Knap zet een nieuw theaterstuk op de planken, met een tijdloze inhoud en dito titel: Apocalypso.

De voorstelling speelt zich af op de laatste dag voordat de wereld vergaat: die ochtend wordt Jesse wakker met grootse plannen. Zij trekt erop uit om te solliciteren als 'Verlosser'. Maar… hoe verlos je de mensheid als niemand op je vergiffenis zit te wachten? Jesse belandt in nachtkroeg Apocalypso, waar een bont gezelschap het einde afwacht.

Apocalypso is rauw, poëtisch, humoristisch, filosofisch, zo stellen de makers van het locatietheater, dit keer werkend in de regie van Noortje van Steenis. Het speelt in 'een krankzinnige wereld, die misschien niet eens zo veel verschilt van de echte…' Het stuk is van 10 tot en met 14 mei te zien in 'de oude, verlaten en vervallen bioscoop Monopole' - een 'absurd en prachtig decor'.

We maken kennis met een, voor Knap, nieuwe acteur: Terre van Tulder. We zien ook weer ouwe getrouwen van deze Schiedamse theatergroep.
Bernard Boode is normaal de vaste regisseur van Knap. Hij vond het dit keer mooi om samen te werken met nieuw regisseurstalent: Noortje van Steenis. Zij studeert met deze voorstelling af in het kader van de opleiding Theatermaker/Regisseur in het Amateurtheater (TMA) bij het Huis van Puck in Arnhem. Zij regisseert ook koren en treedt op met liedjes en cabaret. Ze is sopraan in Kamerkoor Reykur in Utrecht. Thema’s in haar werk zijn vergankelijkheid en menselijk falen, liefst in combinatie met luchtigheid en zelfspot. Humor neemt zij bloedserieus. "Naast theatermaken en zingen geeft zij les aan basisschoolleerlingen in een plusklas, schrobt ze wastafels van en maakt ze kruiswoordpuzzels met tachtigplussers."

In Apocalypso acteren Jesse (Terre van Tulder), Barman (Balt van Berkel), Zwerver (Cees van Giezen), Marie (Francien van Dorst), Vrouw (Marijn Poel), Ma (Lilian Diepstraten) en een Soldaat (Rita van Dongen).