Categorieën

Service

Honderden geldautomaten dicht, ook op Koemarkt

Honderden geldautomaten dicht, ook op Koemarkt
Nieuws

Honderden geldautomaten dicht, ook op Koemarkt

  • Redactie
  • 28-02-2022
  • Nieuws
Honderden geldautomaten dicht, ook op Koemarkt

SCHIEDAM - Ga even een kwartiertje op de Koemarkt staan, voor wat vele Schiedammers nog steeds ‘het C&A-pand’ noemen, en je telt zo tien haastige bezoekers die licht teleurgesteld en onverrichter zake rechtsomkeer maken. Flappen-tappen bij het ING-kantoor is niet meer mogelijk.

Het hele kantoor is trouwens vertrokken. Sinds afgelopen woensdag. Daarmee kent Schiedam geen enkel bankfiliaal meer. 

De situatie is daarmee in Schiedam niet heel anders dan elders. Vandaag kwam de NOS met het bericht dat Nederland nog maar 4916 geldautomaten telt. Hoogstwaarschijnlijk zijn het er dus nu in ieder geval niet meer dan 4915. De cijfers komen van De Nederlandsche Bank. Die stelt dat het aantal geldautomaten in het land afgelopen jaar met 879 stuks is afgenomen. Niet alleen liep hun aantal met zo’n vijftien procent terug, ook zijn de automaten vaak korter geopend dan voorheen. Veel automaten zijn ’s nachts uitgeschakeld; een tijdelijke maatregel in 2020 genomen na een groot aantal plofkraken. Alleen tijdelijk lijkt dus permanent te worden.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB en andere ouderenorganisaties wijzen op handhaving van de norm dat iedere Nederlander binnen vijf kilometer een geldautomaat moet kunnen vinden. Verder heeft de nieuwe organisatie Geldmaat, die de geldautomaten heeft overgenomen van ING, ABN-Amro en Rabobank, op een paar honderd plekken in het land steunpunten ingericht om bankklanten van dienst te zijn. Zo richtte ING in de Readshop in de Passage een servicepunt in waar assistentie bij digitale bankzaken wordt geboden.