Categorieën

Service

Horeca en cultuur weer open, tot tien uur 's avonds

Horeca en cultuur weer open, tot tien uur 's avonds
Gezond

Horeca en cultuur weer open, tot tien uur 's avonds

  • Redactie
  • 25-01-2022
  • Gezond
Horeca en cultuur weer open, tot tien uur 's avonds

Bron: RIVM/Rijksoverheid


SCHIEDAM - De café's en restaurants, het Theater aan de Schie en de verschillende musea in Schiedam kunnen morgen hun deuren weer openen. Dit nadat het kabinet zojuist aankondigde de Coronamaatregelen te versoepelen.

Veel van de veranderingen zijn de afgelopen dagen al aan het licht gekomen. Nog niet helemaal duidelijk was tot hoe laat de verschillende instellingen en bedrijven weer open kunnen; het kabinet heeft besloten tien uur aan te houden als uiterste termijn. Daarbij maakte het een afweging tussen het aanhouden van een gelijke sluitingstijd voor alle partijen en de zorg dat het aantal Coronabesmettingen en daarmee het aantal ziekenhuisopnames na de versoepelingen verder oploopt. Dat begint langzamerhand ook zijn weerslag te krijgen op de diensten die winkels, horeca en andere instellingen, waar steeds meer mensen uitvallen wegens ziekte of quarantaine.

Behalve heropening van horeca en de culturele sector verandert er morgen ook het nodige in de sport. Daar zijn wedstrijden buiten eigen clubverband weer mogelijk en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom.

Verder veranderen de quarantaineregels: scholieren hoeven niet langer thuis te blijven na contact met een klasgenoot die besmet is gebleken, als zij zelf geen klachten meer hebben. Ook voor volwassenen veranderen de regels, en hoeft contact met een besmet persoon niet langer zonder meer tot quarantaine te leiden. Een volledig overzicht van de maatregelen is hier te vinden.

Verder blijven praktijken waar we in de afgelopen bijna twee jaar aan gewend zijn geraakt, gehandhaafd. "Ontvang thuis niet meer dan vier personen vanaf dertien jaar per dag. Ga maximaal één keer per dag op bezoek. Ga je op bezoek of naar een drukke plek waar veel mensen zijn? Doe dan een zelftest. Een mondkapjesplicht (vanaf dertien jaar) geldt in en rond het openbaar vervoer. En in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als u zit, het mondkapje af kan. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, ook buiten. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten."