Categorie├źn

Service

Houtkamp namens Schiedammers in vliegveldcommissie

Houtkamp namens Schiedammers in vliegveldcommissie
Nieuws

Houtkamp namens Schiedammers in vliegveldcommissie

  • Kor Kegel
  • 03-09-2022
  • Nieuws
Houtkamp namens Schiedammers in vliegveldcommissie

Marcel Houtkamp


SCHIEDAM – Oud-wethouder Marcel Houtkamp (68) wordt de nieuwe bewonersvertegenwoordiger van Schiedam in de Commissie Regionaal Overleg Rotterdam (CRO) die als taak heeft een ‘evenwichtig gebruik’ van Rotterdam The Hague Airport te bevorderen. 

Hij volgt John Witjes op, die dat acht jaar gedaan heeft. De benoeming gaat op donderdag 6 oktober in en geldt voor vier jaar. Witjes wordt gedurende twee jaar plaatsvervangend bewonersvertegenwoordiger en is bereid om Houtkamp in te werken. 

Aan de benoeming is een sollicitatieprocedure voorafgegaan. Deze procedure liep in mei en werd tot in juni verlengd toen zich geen kandidaten meldden. Buiten de reactietermijn meldde Houtkamp zich alsnog. Burgemeester en wethouders laten de gemeenteraad weten dat uit een gesprek gebleken is dat deze kandidaat geschikt is voor de functie in de CRO. Houtkamp heeft twintig jaar voor D66 in de gemeenteraad van Schiedam gezeten en was vervolgens een aantal keer wethouder.  

De CRO is een wettelijk verplichte commissie, waarin regionale en lokale overheden, bewoners en luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigd zijn. Voor elk vliegveld bestaat er zo’n commissie. De CRO voor Rotterdam The Hague Airport (RTHA) moet zo veel mogelijk recht doen aan de belangen van alle betrokkenen, dus zowel van de bewoners en de luchtvaartmaatschappijen als van de overheid. In de commissie hebben drie gemeenten zitting met een wethouder en een bewonersvertegenwoordiger, te weten Schiedam, Rotterdam en Lansingerland. De provincie heeft ook een zetel alsmede Transavia namens de grote luchtvaart en de Vliegclub Rotterdam namens de kleine luchtvaart. Voorts is de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland erin vertegenwoordigd en ook VNO-NCO West namens het bedrijfsleven. De luchtverkeersleiding en RTHA zelf completeren de zetelverdeling in de CRO. 

Voorzitter is oud-gedeputeerde Han Weber. Hij is benoemd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en benoemt op zijn beurt de leden van de commissie op voordracht van de deelnemende partijen. Zo benoemt hij Marcel Houtkamp per 6 oktober.  

John Witjes is tweemaal voor een termijn van vier jaar de bewonersvertegenwoordiger van Schiedam geweest. Plaatsvervanger was Henk Lamphen, die dat ook acht jaar deed. Voor beiden is wettelijk een eind gekomen aan hun vertegenwoordiging, maar Witjes mag nog wel twee jaar plaatsvervanger zijn om Houtkamp in te werken. 

De CRO vergadert viermaal per jaar.