Categorieën

Service

Huisman bouwt 2600mt-kraan voor Yantai CIMC

Huisman bouwt 2600mt-kraan voor Yantai CIMC
Nieuws

Huisman bouwt 2600mt-kraan voor Yantai CIMC

  • Redactie
  • 16-01-2021
  • Nieuws

SCHIEDAM – Huisman gaat een zogenaamde leg encirclingkraan bouwen voor het Chinese bedrijf Yantai CIMC Raffles Offshore. Dat spraken de twee bedrijven in een intentieovereenkomst af.

Het gaat om een kraan van 2600 mt voor het installatieschip BT-220IU van OIM Wind, waarmee windparken worden gebouwd. Ook voor levering van een tweede, vergelijkbare kraan maakten de ondernemingen afspraken.

Het ontwerp van de kraan komt van de eigen ingenieurs van Yantai en hun Zweedse dochteronderneming Basstech. De kraan krijgt gieken van honderdveertig meter lang en een hijscapaciteit van dus 2600 mt en kan dat gewicht tillen op een haakhoogte van 165 meter boven het hoofddek. Zodoende kunnen windmolens van de nieuwe generatie behandeld worden.

David Roodenburg, algemeen directeur van Huisman stelt dat zijn bedrijf met de bouw van de kraan denkt bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame offshorewindparken. Hij zegt ‘grote bewondering’ te hebben voor het ondernemerschap van zijn partners en ‘trots te zijn deel uit te maken van hun ambities voor de toekomst’.

Huisman stelt voor dit project op de aandrijfsystemen en zwenklagers ‘dezelfde robuuste en bewezen technologie’ toe te passen als voor de kranen die het de afgelopen jaren leverde voor de schepen Seajacks Scylla en Aeolos (Van Oord). De bouw vindt plaats op de werf van Huisman in Xiamen, China. Installatie op de BT-220IU zou voor eind 2022 moeten plaatsvinden.

OIM Wind is een Noors bedrijf dat zich onder meer richt op de plaatsing van windturbines op zee.