Categorie├źn

Service

Huisman wil rol in productie duikboten

Huisman wil rol in productie duikboten
Nieuws

Huisman wil rol in productie duikboten

  • Redactie
  • 28-11-2019
  • Nieuws
Huisman wil rol in productie duikboten

Een Walrus-onderzeeër; foto: Defensie


SCHIEDAM - Huisman gaat zijn richten op onderzeebootproductie. Dat meldt het Schiedamse bedrijf in een persbericht.

In de aanloop naar het vervangingsproject voor de Nederlandse onderzeeboten van de Walrusklasse, gaat Huisman zijn kennis en kunde en een gedeelte van zijn faciliteiten op Vijfsluizen inrichten voor het marinebouwcluster. Het bedrijf staat open voor samenwerking met de verschillende leveranciers in deze branche. Contacten daartoe zijn gelegd en gesprekken lopen, aldus Huisman.

Het bedrijf heeft een conduitestaat waar het gaat om het gecompliceerde staten constructies. Het ontwierp, bouwde en assembleerde ingewikkelde staalconstructies voor de olie- en gassector en windmolens op zee. "Dezelfde kennis en kunde zijn nodig voor de productie van onderzeeboten", aldus Huisman.

Huisman wil zich in eerste instantie richten op het ontwerpen en maken van onderdelen van duikboten, zoals de drukromp en de voortstuwingssystemen, onder leiding van bestaande leveranciers in de branche. Werk dat vegelijkbaar is, werd verricht bij de bouw van kranen en pijpenleggers, aldus het bedrijf. De hoofdvestiging in Schiedam is volgens Huisman nu al uitgerust voor het verrichten van dergelijk werk.

Nederland wil zijn vier duikboten van de Walrus-klasse, gebouwd tussen 1989 en 1994 bij de RDM, vervangen. Vanaf 2027 zouden nieuwe boten beschikbaar moeten zijn, maar nu al is de vraag of deze datum gehaald wordt. Naar verluidt zijn er flink wat bedrijven in de markt om de opdracht voor de bouw van nieuwe marine-onderzeeërs uit te mogen voeren.