Categorie├źn

Service

Huizenprijzen dalen in Schiedam langzamer dan landelijk

Huizenprijzen dalen in Schiedam langzamer dan landelijk
Wonen

Huizenprijzen dalen in Schiedam langzamer dan landelijk

  • Redactie
  • 22-01-2023
  • Wonen
Huizenprijzen dalen in Schiedam langzamer dan landelijk

SCHIEDAM - De huizenprijzen in Schiedam dalen een stuk langzamer dan gemiddeld in Nederland.

In de afgelopen maanden gingen woningen in Nederland in andere handen over voor een prijs die gemiddeld 6,4 procent lager lag dan een jaar eerder. Maar in Schiedam steeg de gemiddelde transactieprijs in die periode nog, met 1,1 procent.

Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ging een woning tussen begin oktober en eind december in Schiedam voor mediaan 307.000 euro naar een andere eigenaar. Dat is nog altijd fors lager dan elders in het land, waar de mediane verkoopprijs 407.000 euro was. De mediane prijs is de prijs die gemiddeld uit de bus komt als je alle prijzen op een rijtje zet. Dat kan dus afwijken van het gemiddelde, omdat daarin bijvoorbeeld één extreme prijs het geheel flink omhoog kan krikken. 

Nu was er toevallig in Schiedam in de laatste maanden van het jaar wel zo’n uitschieter: een vrijstand huis ging voor 1.275.000 euro van de hand. Het was het enige vrijstaande huis dat in die periode door een NVM-makelaar werd bemiddeld, zodat de categorie ‘vrijstaande woningen’ in de stad maar liefst 110 procent duurder kon worden. 

Daar staat de categorie hoekwoningen tegenover: die ging ten opzichte van het vierde kwartaal 2021 met bijna acht procent onderuit. Het betrof hier echter niet meer dan acht woningen. 

Ook appartementen werden in Schiedam goedkoper, jaar op jaar vergeleken: met 1,2 procent. Daarentegen noteerden 2-onder-1-kappers 5,4 procent hoger, en tussenwoningen zelfs 5,7 procent. Met name de appartementen en tussenwoningen bepalen het gehele prijsbeeld, want van de 159 huizen die via NVM-makelaars in drie maanden tijd werden verkocht, waren er 102 een appartement en 43 een tussenwoning. 

Het aantal transacties was daarmee in Schiedam twintig procent hoger dan in het derde kwartaal, toen er maar 132 huizen in andere handen overgingen. In het vierde kwartaal van 2021 werden er 178 woningen in Schiedam verkocht. 

Als de huizenprijzen tussen begin oktober en eind december worden vergeleken met die tussen begin juli en eind september blijken die in Schiedam met 6,1 procent gedaald. Dat betekent zo veel als dat de daling van de prijzen in Schiedam ‘achterloopt’ op het landelijke beeld. Landelijk was die daling 3,7 procent.

Vorig kwartaal was de daling van de huizenprijzen ten opzichte van het kwartaal daarvoor in Schiedam 1,8 procent, tegen 5,8 procent landelijk. Zie dit artikel uit oktober.

De stabilisatie blijkt ook uit het feit dat in het vierde kwartaal 45 procent van de woningen boven de vraagprijs werd verkocht. Een kwartaal eerder was dat nog 72 procent, en in de laatste maanden van 2021 nog 85 procent. Het verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs was in het afgelopen kwartaal nog maar 0,2 procent, tegen 4,2 procent een kwartaal eerder en 9,1 procent in de laatste maanden van 2021. Opmerkelijk genoeg zijn die percentages landelijke precies gelijk aan die in Schiedam.

De gemiddelde verkooptijd van een huis in Schiedam liep in de laatste maanden van het afgelopen jaar op naar 34 dagen. Drie maanden eerder was dat dertig dagen, een jaar geleden 27.

Het aantal huizen in aanbod groeide verder, van 159 eind september, naar 176. Eind 2021 konden huizenkopers nog maar kiezen uit 71 woningen.

Dat de beleving over de waarde van een Schiedamse woning verder uit elkaar gaat lopen, blijkt uit het feit dat vraagprijs en transactieprijs steeds verder uit elkaar gaan lopen. De mediane vraagprijs van de woningen die in de stad op 31 december te koop stonden was 416.000 euro, hoger dan de 405.000 van eind september en fors hoger dan de 314.000 eind december 2021. Dat kan natuurlijk worden veroorzaakt doordat nu ‘toevallig’ meer woningen met een hoge waarde te koop staan, maar de cijfers stroken wel zeer matig met de genoemde gemiddelde transactieprijs van 307.000 euro en die van 341.000 een kwartaal eerder.

“Het vierde kwartaal 2022 was vriendelijker voor de woningkoper", van Lan Gerssen namens de NVM de landelijke ontwikkeling samen. "In het derde kwartaal 2022 zagen we voor het eerst een prijsdaling van kwartaal op kwartaal. Dat is ook in het vierde kwartaal van 2022 het geval maar met 3,7% is die relatief beperkt, als ik dit afzet tegen de enorme prijsstijgingen die we in de afgelopen jaren hebben gezien. De extreem verhitte markt lijkt daarmee achter ons te liggen al maak ik me wel zorgen over de betaalbaarheid gezien de gestegen hypotheekrente."

In de grafieken hieronder: 
1. De landelijke prijsontwikkeling
2. De prijsontwikkeling van woningen in Schiedam
3. Het aantal verkochte huizen in Schiedam naar woningtype
4. De transactieprijs van woningen in Schiedam verkocht