Categorieën

Service

Ik weet waar je hart woont

Ik weet waar je hart woont
Uit

Ik weet waar je hart woont

  • Advertorial
  • 09-01-2024
  • Uit
Ik weet waar je hart woont

Marleen Bos, Roxanne Dixon, Rob van Herwaarden en drie van de vijf nieuwe fotografen

Zaterdag 6 januari opende Roxanne Dixon in de Windwijzer in het bijzijn van ruim zestig aanwezigen de fototentoonstelling Ik weet waar je hart woont. Een indrukwekkende tentoonstelling met foto’s van en door (oud)bewoners van dak- en thuislozenopvang De Elementen (Stoed). Foto’s die het beperkte beeld over daklozen veranderen. Zowel voor de buitenwereld als voor het zelfbeeld van de dakloze, dat door de maatschappij negatief wordt beïnvloed.

Kleur geven
“De meeste mensen hebben een eenzijdig beeld van daklozen; mannen van middelbare leeftijd met een verslaving en een smoezelig uiterlijk. Tijdens mijn werk bij De Elementen heb ik geleerd dat er geen stereotype dakloze is. Dit wilden Rob, Marleen en ik met foto’s en verhalen laten zien. Tegelijkertijd gaven we vijf (oud)bewoners van de opvang een camera. Om hun talenten te ontdekken en hun kijk op de wereld te laten zien”, aldus Roxanne Dixon, voormalig teamleider De Elementen.

Rob van Herwaarden, fotograaf, vult aan: “In zo’n moeilijke periode van dakloosheid is het heel belangrijk om de ruimte en mogelijkheden te krijgen en aangemoedigd te worden om meer te doen dan alleen overleven. Juist met creativiteit kun je aan jezelf en anderen bewijzen dat je niet niemand bent. Het verbind je met anderen en het houdt de hoop levend dat je aan je leven een andere kleur kunt geven.”

Anders kijken
De tentoonstelling toont emotie en kwetsbaarheid en heeft het vermogen om de bezoekers te laten nadenken over het eigen beeld van daklozen. Portretfoto’s die de tegenstelling tonen tussen de mens in een grauw en dakloos bestaan en een leven waarin dezelfde mens kleurrijk en met levenslust dromen najaagt. Afgewisseld met foto’s van de wereld door de ogen van iemand die dakloos is. Samen met de interviewfragmenten bij de foto’s, geschreven door tekstschrijver Marleen Bos, weet de tentoonstelling de harten van de bezoekers te raken.

De tentoonstelling is tot en met 29 maart gratis te bezoeken in De Windwijzer, Schiedamseweg 95 in Vlaardingen. De Windwijzer is geopend op maandag tot en met donderdag van negen tot twee uur.

Helpen vanuit jouw hart
Wil jij de (oud)bewoners van De Elementen helpen om hun dromen waar te maken? Neem contact op met De Elementen via E: [email protected]. Jouw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Bezoek voor meer informatie over dak- en thuislozenopvang De Elementen, I: www.stoed.nl.

Seniorenwelzijn

Nieuwe Damlaan 818, Schiedam

Meer over Seniorenwelzijn →