Categorie├źn

Service

In plaats van een glazen kop een blikken hoofd

In plaats van een glazen kop een blikken hoofd
Nieuws

In plaats van een glazen kop een blikken hoofd

  • Silvia Borsboom
  • 16-11-2022
  • Nieuws
In plaats van een glazen kop een blikken hoofd

COLUMN - Vandaag deed ik een retourtje 'zuid-noord'. Door Schiedam op de fiets naar Kethel, en terug. Ik ergde me dood. 

Nu heb ik daar wel vaker last van. Vaak gaat het over vervuiling. Vandaag was het iets wat minder opvalt, maar nog fnuikender kan zijn: glas.

Op die kilometer of wat ben ik vier keer om een hoop scherven heengereden. En twee keer erdoor, omdat ik de troep te laat zag. In de Willem de Zwijgerlaan, op de Nieuwe Haven, op de Parkweg, bij het tunneltje bij Windas...

Dus eigenlijk is het wel weer vuil waar mijn bloed van gaat koken. Of eigenlijk: de mensen die denken dat ze Remy zijn en aan niemand verantwoording hoeven af te leggen, of gewoon schijt hebben aan een ander. Want dat is het terugkerende thema: mensen doen maar zonder zich iets aan te trekken van wat een ander ervaart of overkomt. Troep op straat, of glas in je fietsband. Asocialen.

Ik kwam heelhuids thuis, soms zijn de engeltjes genadig. Maar ik heb afgelopen jaar te vaak met mijn solutie staan emmeren, veel meer dan me lief is. Daarom, beste krotekokers die te dom zijn om stil te staan bij een ander, of in het leven een paar afslagen te veel hebben gemist om zich nog iets van een ander aan te trekken: ik heb er genoeg van. Als je bier wilt drinken, doe dat dan op een tijd en plaats waar je nog nuchter je zooi kunt opruimen. Te weten binnen. Als je buiten dorst heb; drink ranja uit plastic of zo. Kan je dat lekker wegflikkeren - maar tegenwoordig zijn er dan altijd wel mensen die vijftien cent willen verdienen en het opruimen (hebt u ook gemerkt hoe weinig plastic er nog op straat slingert? 'k kan niet wachten tot het statiegeld op blik ingaat!).

En, beste supermarkt of benzinepomp of wie dat glas dan ook verkoopt: jullie slimme marketing kan heus wel onderscheid maken tussen stille thuisgenieters en hangvolk. Zouden we niet eens zorgen voor bier in blik in jullie zaken? Kan je die meegeven aan wie even twee biertjes komt halen. En niet al te snugger uit zijn of haar ogen kijkt. Want zeg nou zelf: hoe vaak zijn jullie vakkenvullers en cassières afgelopen jaar al te laat op het werk gekomen omdat ze met een lekke band stonden?