Categorie├źn

Service

In voormalige bloemenwinkel komt pottenbakker

In voormalige bloemenwinkel komt pottenbakker
Winkelen

In voormalige bloemenwinkel komt pottenbakker

  • Redactie/Schiedammer Online
  • 09-07-2022
  • Winkelen
In voormalige bloemenwinkel komt pottenbakker
SCHIEDAM - De nieuwe eigenaar van dit winkelpand aan de Hoogstraat 108 - 110 in Schiedam is 015 Keramiek uit Delft.

Vele tientallen jaren was hier de bloemenwinkel Rosa gevestigd. Nadat het echtpaar Hans en Carla Rietkerken hun winkelwoonpand had verkocht, werd het betrokken door modeontwerper Jonathan Christopher. Hij had er enige tijd zijn atelier en woning. Na het vertrek van de modeontwerper kwam het pand opnieuw in de verkoop.

Het pand is recentelijk verkocht aan 015 Keramiek uit Delft. Deze pottenbakkerij is nu gevestigd aan de Schieweg 15 in Delft in de voormalige Kabelfabriek. 015 Keramiek gaat verhuizen naar de Hoogstraat 108 - 110 in Schiedam en hoopt in de eerste helft van september open te kunnen gaan voor het publiek. Het bedrijf bestaat uit het echtpaar Fiorenzo en Anja D'Arsiè en hun zoon Lorenzo. 

In 1934 kwam Antonio D'Arsiè, de opa van Fiorenzo, als jonge jongen uit Noord-Italië naar ons land om bij een Italiaanse ijszaak in Delft het vak van ijsmaker te leren. Na enige jaren bij verschillende Italiaanse ijszaken in de leer te zijn geweest, begon Antonio zijn eigen ijszaak in Oosterhout. Zonen en kleinzonen van Antonio gaven een vervolg aan de ijzaak van (o)pa. Geboren Brabander Fiorenzo leerde in Noord-Brabant Anja kennen. Samen woonden zij dertig jaar in Noord-Italië. Daar deden zij ander werk dan ijsmaken. Naast het werk waren zij bezig met het maken van keramiek. Dat was voor Fiorenzo en Anja een hobby. Vijf jaar geleden kwam het echtpaar terug naar ons land en ging in Delft wonen. Bijna twee jaar geleden gingen Fiorenzo en Anja van hun hobby hun werk maken. Inmiddels is zoon Lorenzo ook in het bedrijf betrokken.

"Dankzij Lorenzo kunnen we een stuk techniek koppelen aan een eeuwenoud ambacht. Zo kunnen we in 3D allerlei producten ontwerpen en door middel van 3D-printers van het ontwerp mallen maken en vervolgens dus van ontwerp tot keramiek komen. Net als al ons andere keramiek is het vaatwasser-, magnetron-, en ovenbestendig", zo licht Anja toe. 

Er zullen in het pand aan de Hoogstraat 108 - 110 (het pand ligt naast het Stedelijk Museum Schiedam) tien draaischijven komen. Door dit aantal is het mogelijk om workshops pottenbakken te gaan geven, zo laat Anja Fiorenzo tot slot weten.