Categorieën

Service

Irado pakt overlast van bladluis aan

Irado pakt overlast van bladluis aan
Nieuws

Irado pakt overlast van bladluis aan

  • Advertorial
  • 10-05-2022
  • Nieuws
Irado pakt overlast van bladluis aan

SCHIEDAM - Plak op trottoirs, auto’s en vervuiling van ramen is heel vervelend. De plak wordt veroorzaakt door overlast van bladluizen. Daarom hangt Irado deze week op verschillende plekken katoenen zakjes op om de bladluizen op een biologische manier te bestrijden. In de zakjes zitten larven van een lieveheersbeestje.

Irado hangt deze week in opdracht van de gemeente Schiedam zo’n driehonderd zakjes op. In een zakje zitten circa honderd larven. De larven worden in katoenen zakjes in de boom opgehangen en geopend. Hierna verspreiden de larven zich door de boom.

Larven van lieveheersbeestjes

De larven zijn van het inheemse lieveheersbeestje: Adalia bipunctata. Door larven in te zetten wordt bladluis op een natuurlijke manier bestreden. De larven worden bij gespecialiseerde bedrijven gekweekt en hebben het voordeel dat ze niet wegvliegen. Ze eten naarmate ze ouder worden, steeds meer bladluizen. In het volgroeide stadium tot wel honderd à honderdvijftig per dag. Dan verpoppen ze tot een kever, die ook bladluizen eet. Zolang er nog bladluis in de boom aanwezig is, vliegen de kevers niet weg en zetten eitjes af waaruit opnieuw larven uitkomen.

Bestrijding

Larven van lieveheersbeestjes eten veel verschillende soorten bladluizen. Het beste resultaat wordt behaald door de larven uit te zetten zodra de eerste luizen voor overlast zorgen: in het voorjaar (mei/juni). Zo wordt het aantal luizen zo beperkt mogelijk gehouden. 

Oorzaak van plak 

Overlast door bladluis wordt veroorzaakt, omdat bladluis niet alle suikers uit het plantensap nodig heeft. Bladluizen scheiden het overtollig plantensap uit in de vorm van plakkerige druppels. Dat noemen we ook wel honigdauw. Dit veroorzaakt vervuiling in de vorm van een plakkerige laag op terrassen, auto’s, ramen, tuinmeubilair, tenten, caravans en dergelijke. De luizen vinden we vooral op lindebomen, eiken en esdoorns. Ze veroorzaken geen schade aan de bomen. 

Op deze locaties in Schiedam worden de zakjes met larven erin opgehangen: 
- Lange Achterweg/Oude Kerkhof
- Molensingel
- J. Straussplein
- Korte Haven
- Lange Haven
- Frans Halsplein, zuidzijde
 -Stadhouderslaan
 -Ko Suurhofflaan
 -Burgemeester Knapperlaan

Irado

Fokkerstraat 550, Schiedam

Meer over Irado →