Categorie├źn

Service

Johan de Koster: betrokken mediachef en kundig bestuurder

Johan de Koster: betrokken mediachef en kundig bestuurder
Nieuws

Johan de Koster: betrokken mediachef en kundig bestuurder

  • Kor Kegel
  • 04-09-2022
  • Nieuws
Johan de Koster: betrokken mediachef en kundig bestuurder

SCHIEDAM – Een charismatische man met het hart op de goede plek. Een strijder voor kwaliteitsjournalistiek. Johan de Koster stond voor een zelfstandige regionale omroep, RTV Rijnmond. 

Op 70-jarige leeftijd is hij na een ziekbed van enkele maanden overleden in het bijzijn van zijn gezin, echtgenote Jet, zoon Tom en schoondochter Elena. Hij was van 2005 tot 2017 hoofdredacteur van Radio Rijnmond en TV Rijnmond. Kort na zijn aantreden veranderde het medialandschap nogal, doordat uitstekende regionale dagbladen (zoals het Rotterdams Dagblad) in een fusie met het Algemeen Dagblad verwikkeld raakten. Het resultaat was een fusiekrant met vaste stramienen en minder lokale politieke berichtgeving. RTV Rijnmond kon zich gemakkelijk met serieuze journalistiek onderscheiden. Johan de Koster had in die zin het tij mee, journalistiek inhoudelijk, maar hij had nog een ander gevecht te winnen. Financieel zat RTV Rijnmond in een moeilijke positie. Er was een zakelijke aanpak nodig. Zelfs werd een fusie met de regionale omroep van de Haagse regio overwogen, TV West, maar dat is nooit doorgegaan. 

Johan de Koster had vóór Rijnmond een carrière achter de rug bij Sijthoff Pers, het ANP, de NOS, Radio Nederland Wereldomroep, The New York Times en CNN. De algemeen directeur van RTV Rijnmond, Bert Klaver, laat weten dat Johan de Koster ongelooflijk trots was om van deze kwalitatief goede omroep de hoofdredacteur te zijn, te meer omdat het werk zich afspeelde in Groot Rotterdam, daarmee de hele regio bedoelend tot aan Zeeland en Dordrecht toe. De Koster voelde zich Rotterdamser dan Rotterdam, “een enorme chauvinist maar dan in de goede zin van het woord.” 

Het viel De Koster in 2017 zwaar om afscheid te nemen van zijn functie en betrokkenheid bij Rijnmond. "Rijnmond kwam in een nieuwe fase terecht, en de koers moest opnieuw worden verlegd. Dat was, in het jaar waarin Johan met pensioen ging, het moment om los te laten", zegt Klaver. 

Wel gaf het hem onder meer de gelegenheid tijd te steken in het Schiedamse Jenevermuseum, waar hij twee jaar eerder bestuurder van was geworden, met vooruitziende blik. Hij was gevraagd door Joop Daalmeijer, ook werkzaam bij de media. Diederik von Bönninghausen, directeur van het museum, prijst de belangrijke rol die De Koster in het bestuur van het museum heeft gespeeld. "Zo heeft hij de afgelopen jaren samen met interim-directeur Peter Elderman het museum door hard werken door de Coronacrisis heen weten te slepen. Hij had gevoel voor humor en was tegelijkertijd doortastend. Persoonlijk en als museum gaan we hem missen, hij was een fijn mens", aldus Von Bönninghausen.

De Koster was een vakman en privé bijzonder vriendelijk en betrokken. Na zijn Rijnmondperiode kwam hij in het bestuur van De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs in Nederland. Hij vond het eervol om actief te mogen zijn in Stichtig Jaarprijzen voor de Journalistiek, opgericht op initiatief van NDP-Nieuwsmedia, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de NOS en RTL Nederland.