Categorieën

Service

Joke Bakker blijft met Open Art het liefst aan Hoogstraat 85

Joke Bakker blijft met Open Art het liefst aan Hoogstraat 85
Nieuws

Joke Bakker blijft met Open Art het liefst aan Hoogstraat 85

  • Kor Kegel
  • 04-06-2020
  • Nieuws
Joke Bakker blijft met Open Art het liefst aan Hoogstraat 85

Mumpasi Meso was een jaar geleden een in het oog springende exposant bij Open Art Exchange


SCHIEDAM – Ze heeft de expositieruimte (450 vierkante meter) net opgeknapt en coronaproof gemaakt. Joke Bakker hoopt vanaf volgende week in haar Open Art Exchange weer bezoekers te ontvangen, die geïnteresseerd zijn in de uitwisseling tussen kunstenaars uit niet-westerse landen en de westerse kunst en cultuur. 
Ze runt sinds twee jaar een opvallend kunstcentrum aan de Hoogstraat 85 in Schiedam en de betekenis ervan ontstijgt het lokale niveau. Open Art Exchange profileert zich als internationaal kunstcentrum. 

Gevestigd in het Schiedamse Museumkwartier zit ze op een perfecte plek en Joke Bakker wil daar het liefst blijven. Ze gaat dan ook beslist een bod doen, nu burgemeester en wethouders van Schiedam hebben besloten om het pand op te nemen op de lijst van te verkopen gemeentelijk vastgoed. De maatschappelijke functie van het pand is omgezet naar een bedrijfseconomische. Dat wil niet zeggen dat een kunstcentrum er niet meer zou passen, maar dan zonder subsidie en op een bedrijfsmatige professionele manier.  

Die uitdaging wil Joke Bakker wel aangaan. Ze weet dat er een taxatie heeft plaatsgevonden; dat zou gebeurd zijn vlak voor de Coronacrisis. Ze was ook al een tijd met de gemeente in gesprek over de toekomst van het pand. Het gaat om het complex waar ooit de Gebr. Coster een herenmodezaak hadden, waar later de Schoenenreus kwam en dat later in gebruik was bij het Centrummanagement en Pop Up Tv en dat sinds 2018 expositieruimte is. De functie van Hoogstraat 85 was een innovatieve hub te zijn voor de creatieve maakindustrie, maar met de functiewijziging is dat voor het college van B&W geen doelstelling meer.  

Het college zet het pand dus te koop, maar verbindt er enkele voorwaarden aan. De nieuwe eigenaar neemt de verplichting op zich om de voorgevel aanzienlijk aan te passen, zodat het pand net als vroeger weer past in de authentieke beeldkwaliteit van de Hoogstraat en de Schiedamse binnenstad. Ook moet de begane grond een openbare functie krijgen, die past bij de visie op de Hoogstraat, wat een mix van wonen, winkelen, werken en beleven inhoudt. 

De derde voorwaarde is dat de andere functies die de nieuwe eigenaar aan het pand wil geven, geen belemmering mogen zijn voor de bedrijfsvoering van de Havenkerk als evenementenlocatie (het Jenevermuseum wordt in het collegebesluit niet genoemd). Dat zou bij het voortbestaan van Open Art Exchange op die plek niet het geval zijn. Joke Bakker heeft ook de bovenruimte geschikt gemaakt voor exposities.