Categorieën

Service

Kerken: Pasen ook voor Oekraïners

Kerken: Pasen ook voor Oekraïners
Uit

Kerken: Pasen ook voor Oekraïners

  • Redactie
  • 16-04-2022
  • Uit
Kerken: Pasen ook voor Oekraïners

SCHIEDAM - Verschillende kerken in de stad maken er werk van om voor de Oekraïnse vluchtelingen Pasen - in ieder geval voor een klein stukje - zalig te laten zijn.

Zij hebben een folder samengesteld met daarin de verschillende paasvieringen, in Grote of St.-Janskerk en de basiliek H.Liduina/OLV Rozenkrans. Die is behalve in het Nederlands, ook in het Oekraïns.

Bijzonder om te realiseren dat waar de Westerse christenen dit weekend Pasen vieren, de Oosterse christenen dat volgende week doen. In de Roemeens Orthodoxekerk aan de Vlaardingerdijk wordt daarom volgende week Pasen gevierd. Onder de Oekraïnse vluchtelingen zijn uiteraard christenen van verschillende signatuur, maar de Schiedamse kerken willen volgens initiatiefnemer Lidwien Meijer in ieder geval overbrengen dat de Oekraïners hoe dan ook welkom zijn. Zo stelt de basiliek aan de Singel volgende week zondag de deuren speciaal open voor de Oekraïners. "Ze kunnen er bidden, een kaarsje branden en luisteren naar Orthodoxe paasmuziek. Uiteraard mag iedereen binnenlopen die dag", aldus Meijer. De kerken hopen dat dit aanbod de vluchtelingen wat troost en wat rust kan bieden.  

De flyer is ook in het Nederlands beschikbaar. Deze is te vinden in onder meer de bibliotheek en op het stadskantoor. "We vragen alle Schiedammers die contact hebben met Oekraïense vluchtelingen, om hen de flyer te geven."