'Leg die telefoon eens weg, zodat je aandacht hebt voor elkaar'
- Redactie
- 28-06-2024
- Politiek
SCHIEDAM - Schiedamse kinderen vinden het belangrijk dat er thuis meer aandacht voor elkaar is. Daarbij zit de mobiele telefoon nogal eens in de weg. Daarom bedachten de zestig jonge Schiedammers oplossingen die alle gezinsleden uitdagen om hun telefoon - en andere beeldschermen - vaker onaangeroerd te laten.
Ook op school kan het gesprek beter. Zo zouden kinderen graag vaker met elkaar in gesprek gaan over hoe je met elkaar omgaat.
Deze conclusies werden vandaag getrokken door zo'n zestig jonge vertegenwoordigers van basisscholen in de stad. Zij troffen elkaar op de eerste Kinderconferentie Schiedam. Hun bevinden werden aan het eind van de vergaderdag gepresenteerd, onder meer aan de wethouder Cemil Kahramanoglu met onderwijs in portefeuille, en ook onderwijsbestuurders en anderen, bijvoorbeeld hun ouders.
Nog zo'n idee dat vandaag naar voren kwam: schoolpleinen zouden buiten schooltijd nog veel vaker en beter kunnen worden ingezet. Het zijn fijne en vertrouwde ontmoetingsplekken, daar kan iedere buurt er toch wel van gebruiken?! In de buurt zouden de kinderen ook graag op veel meer plekken buurtfeesten willen organiseren. Dat zijn namelijk ideale momenten voor een eerste kennismaking met anderen in de wijk.
Die feesten of activiteiten moeten wel inclusief zijn, dus organiseer ze bijvoorbeeld niet op een feestdag die traditiegetrouw in het teken staat van familiebezoek. Want dat gebeurt nog vaak en daardoor kunnen kinderen er alsnog niet aan meedoen, zo stelden de deelnemers aan de Kinderconferentie Schiedam.
De conferentie was georganiseerd door De Kleine Ambassade. Dat bureau begeleidde de kinderen afgelopen jaar bij het onderzoek dat ze deden naar zaken die voor hen belangrijk zijn. De raadsleden gingen op excursie in verschillende Schiedamse wijken, spraken met bewoners en experts en gingen met elkaar in gesprek over alles wat zij tegenkwamen. In hun onderzoek werden zij geholpen door leeftijdsgenoten, die aan de hand van het lesmateriaal Pak@ Democratie, in de klas meedachten over vraagstukken en tegelijk meer leerden over democratie en besluitvorming binnen de gemeente.
Al deze input werd door de kinderen verder uitgediept tijdens de kinderconferentie. Onder begeleiding van docenten van De Kleine Ambassade en verschillende experts gingen de kinderen in gesprek over de thema’s fijn opgroeien, samenleven en hun leefomgeving. In workshops deden de kinderen extra kennis op over de thema’s, verdiepten ze zich in wat andere kinderen belangrijk vonden en kwamen ze samen tot hun ideeën voor oplossingen en adviezen voor de stad.