Kosten glastuinbouw voor Delfland drie keer hoger dan opbrengsten
- Redactie
- 12-11-2024
- Nieuws
SCHIEDAM - Controle en handhaving op bestrijdingsmiddelen kost veel meer dan wat tuinders betalen aan waterschapsbelasting. In 2024 betaalden de ca. 1500 glastuinbouwbedrijven in de regio Delfland samen een half miljoen euro aan waterschapsheffing. Dat blijkt uit de antwoorden van het College van Delfland op schriftelijke vragen van de Algemene Waterschapspartij voor Water, Klimaat en Natuur (AWP). “Vergeleken met de totale opbrengst van de waterschapsbelastingen van 300 miljoen per jaar is dat natuurlijk peanuts”, zegt Hans Middendorp, fractievoorzitter van de AWP.
Delfland maakt elk jaar ook heel veel kosten voor de glastuinbouw. zo stelt hij. Het College van Delfland kon niet zeggen hoeveel geld er jaarlijks wordt uitgegeven, want dat wordt niet bijgehouden. Er zijn echter wel zestien controleurs in dienst plus nog veel andere medewerkers die zich een deel van hun tijd bezig houden met de slechte waterkwaliteit. “Het zou dus zomaar meer dan drie miljoen euro per jaar kunnen zijn", volgens Middendorp. Dat betekent dat er jaarlijks minimaal 2,5 miljoen euro bij moet om de glastuinbouw te controleren. En het zijn niet de vervuilers die die 2,5 miljoen betalen, maar de huishoudens in de regio Delfland. Huishoudens betalen 91% van de watersysteemheffing. "Dat moet toch anders kunnen?", vindt Middendorp.
Bovendien helpen de acties van Delfland voor schoon water in de gebieden met glastuinbouw maar gedeeltelijk, want er werden in 2024 nog steeds 10 soorten landbouwgif in het oppervlaktewater aangetroffen. De concentraties aan bestrijdingsmiddelen zijn het hoogst tussen de kassen, maar ook in de sloten van Voorburg, Rijswijk en Schiedam zitten veel bestrijdingsmiddelen. Onlangs meldde de Vogelbescherming nog dat ook vogels last hebben van te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen in de sloot.