Categorie├źn

Service

Bouwplannen voor arbeidsmigranten Westland in duigen

Bouwplannen voor arbeidsmigranten Westland in duigen
Nieuws

Bouwplannen voor arbeidsmigranten Westland in duigen

  • Redactie
  • 12-11-2022
  • Nieuws
Bouwplannen voor arbeidsmigranten Westland in duigen

SCHIEDAM - Het lukt het Westland maar niet de vele mensen die in de gemeente aan het werk zijn, te voorzien van huisvesting. Alle plannen die worden gemaakt om huizen de bouwen voor arbeidsmigranten vallen steevast in duigen.

Afgelopen weken was het weer raak. De bouwtekeningen lagen op tafel, de projectontwikkelaars stonden paraat en er waren al meerdere informatieavonden voor omwonenden geweest. De afgelopen twee jaar werden drie grootschalige huisvestingsprojecten ontwikkeld. "De gemeente had haar huiswerk op orde", verzekerde de toenmalige wethouder. "Deze plannen zouden wél doorgaan." Maar het nieuwe college zette een streep door de huisvestingsplannen, die ze 'te massaal' vindt. De kans dat het overgebleven plan in De Lier voor 688 arbeidsmigranten doorgaat wordt ook met de dag kleiner, zo constateert RTV West. "Er liggen namelijk zeventien bezwaren op tafel van omwonenden. Ook heeft een onafhankelijke commissie geadviseerd het project in de ijskast te zetten en een meerderheid van de gemeenteraad zegt bij voorbaat tegen het project te stemmen."

De regionale omroep constateert dat het Westland terug is op het punt waar de gemeente ruim tweeënhalf jaar geleden ook was. Dat betekent: "Op korte termijn geen zicht op meer bedden voor arbeidsmigranten in Westland. Buurgemeenten zoals Den Haag en Schiedam kunnen voorlopig het werk grotendeels opknappen." Een Haagse wethouder stelt dat 'goedkope arbeidskrachten aan het werk hebben ook betekent verantwoordelijkheid nemen voor huisvesting'. "Het is zaak dat er een doorbraak komt op korte termijn en dat de provincie en het rijk meedenken en -helpen om die doorbraak te forceren. Mensen kunnen niet langer in matraswoningen wonen of in de bosjes van Transvaal."

Volgens de website van de gemeente Westland werken er op piekmomenten zestienduizend arbeidsmigranten in het Westland; er wonen er 4500.