Categorie├źn

Service

Kosten stijgen bij Net Niet Genoeg - maar stoppen? Nee!

Kosten stijgen bij Net Niet Genoeg - maar stoppen? Nee!
Winkelen

Kosten stijgen bij Net Niet Genoeg - maar stoppen? Nee!

  • Redactie
  • 17-09-2022
  • Winkelen
Kosten stijgen bij Net Niet Genoeg - maar stoppen? Nee!

SCHIEDAM - Op de Net Niet Genoegdag vandaag rekent Natasja Westmaas, dragende kracht van de stichting achter het Schiedamse inzamel- en weggeefinitiatief, erop 118 huishoudens in de stad blij te maken met het broodnodige van het een of ander. In tijden van hoge energiekosten en inflatie lijkt Net Niet Genoeg harder nodig dan ooit.

Maar ja: wie denkt er aan Net Niet Genoeg zelf? Ook dat initiatief ontkomt niet aan de oplopende energierekening. Westmaas maakt zich dan ook niet alleen druk om de zorgen van de clientèle, maar kan ze erg goed meevoelen. 

Het heeft er alles van weg dat Net Niet Genoeg op termijn meer dan de helft van zijn inkomen uitgeeft aan stookkosten en elektra. De stichting betrok tweeënhalf jaar geleden een 'nieuw' onderkomen in de Van Deventerstraat, een pand ooit in gebruik bij bouwbedrijf Bokx (zie hier). Net Niet Genoeg zamelt op de begane grond spullen in - iedere woensdag- en donderdagavond brengen - en bovenbuur de Rijnmondband oefent op de eerste verdieping. 

Westmaas rekent voor. “We zijn per maand tweeduizend euro aan vaste kosten kwijt, huur en energie.” Ieder goed voor ongeveer de helft. De gemeentelijke subsidie beloopt zeventienduizend euro per jaar. “Alle activiteiten samen kosten ons zo’n 2500 euro per jaar. Ook al omdat negen van de tien activiteiten gesponsord zijn.” Denk aan een Sinterklaasfeest of de Eindejaarsactie. “Maar het is zo vervelend als je feitelijk aan een donateur moet zeggen: dank voor uw bijdrage, maar die gaat in zijn geheel naar de energiemaatschappij.”

De stichting zit nog even goed, omdat het bij Greenchoice een langerlopend contract heeft dat nog even doorloopt. “Maar als de eindafrekening komt, vrees ik dat we veel meer gaan kwijt zijn.”

Al met al betaalt Net Niet Genoeg nu dus nog niet meer voor energie dan vorig jaar. Maar de hoogte van de energiekosten zijn moeilijk in te schatten: Coronasluiting, verrekening onderling met de Rijnmondband en de instellingen van de verwarming die zelf niet zijn in te regelen. “Dat gaat automatisch.” Hetgeen betekent dat de verwarming ook aangaat op momenten dat er niemand in het pand aanwezig is… Westmaas wil hier graag snel overleg over met de huisbaas, de gemeente Schiedam. 

Is sponsoring van de energierekening een idee? Westmaas is er nog niet in geslaagd Greenchoice, net zo min als enig ander aanbieder, hiertoe te verleiden.

Goed, dat zijn de eigen sores. Maar de andere kant van de médaille is dat de ‘gebruikers’ van de spullenuitwisseling door oplopende kosten van eerste levensbehoeften ook hard worden getroffen. “We merken dat mensen de drempel ‘durf ik dit, hulp vragen bij Net Niet Genoeg?’ aan het uitproberen zijn’. We krijgen veel vragen over wanneer een huishouden in aanmerking komt voor hulp.” Nu heeft Net Niet Genoeg die strikte kaders nooit zo gehad. “Ieder die in een situatie zit waarbij hulp nodig is, kan bij ons terecht.” Dus in principe hoeven mensen geen drempel te voelen.

Toch is de toeloop tot dusver beperkt, aldus Westmaas. “We hebben een paar expliciete aanvragen voor hulp gehad.” Bij NNG staan zo’n vierhonderd huishoudens in het bestand. Relatief een klein deel komt dus vandaag langs in de Van Deventerstraat om te kijken of er nog goed bruikbare spullen zijn die  mee mogen. Op de Net Niet Genoegdag zijn 118 huishoudens ingepland volgens tijdslots, een praktijk die met Corona zijn intrede deed. “We zitten veel te krap bemeten om alle mensen die op zo’n uitgiftedag langskomen in een keer te ontvangen. Dus we zijn gaan werken met het indelen van mensen op momenten op de dag.” In een tijdslot zijn twintig mensen welkom. 

Het wordt ongetwijfeld weer een bijzondere dag. Die voor Westmaas eindigt in de zekerheid dat Net Niet Genoeg de moeite waard is. “Dat we door moeten is helder." Hoge kosten of niet. "Er is echt niemand die mij er van zal gaan afhouden om volgend jaar ons tienjarig bestaan te gaan vieren.”