Categorieën

Service

Krijgt Silvia gelijk? Na het besluit van Pieter

Krijgt Silvia gelijk? Na het besluit van Pieter
Politiek

Krijgt Silvia gelijk? Na het besluit van Pieter

  • Redactie
  • 07-02-2024
  • Politiek
Krijgt Silvia gelijk? Na het besluit van Pieter


SCHIEDAM - Toen we gisteravond hoorden hoe Pieter Omtzigt stopt met het pogen te formeren van een kabinet van zijn NSC met de BBB, PVV en VVD, moesten we denken aan woorden die Silvia Borsboom op 23 november op deze site schreef. Krijgt ze dan toch gelijk? Dit is de column:

"COLUMN - Pieter Omtzigt is de grote winnaar van de verkiezingen. Dat is duidelijk.

Er is tenslotte geen kabinet mogelijk zonder zijn Nieuw Sociaal Contract. De tegellichter/aanklager die elders maar een functie moest krijgen, zal zich de komende tijd eens flink achter zijn oren krabben. Wil ik met Geert of met Frans? 

Ik denk dat het geen van beiden wordt. Er komt een minderheidskabinet van NSC, BBB en VVD. En de PVV zal een paar stokpaardjes weten door te voeren, in ruil voor belangrijke steun aan het kabinet. 

Dat zal vooral gaan over de omgang met mensen die naar ons land komen. Tenslotte is dat het thema waarop de gevestigde politiek (VVD, CDA, Christen Unie), en ook Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas, Wilders groot hebben gemaakt. 

Toen hij de mensen in Nederland die het wat minder goed hebben, die bijvoorbeeld niet profiteren van globalisering maar juist moeten zwoegen met flexibele contracten, die niks hebben met Black Friday en Zwarte Piet juist koesteren, aansprak op islam en inburgeren, trok hij ooit 24 zetels. Maar nu bijna iedereen in Nederland te maken krijgt met de grenzen van wat er mogelijk is - boeren, woningzoekers, zorgbehoevenden - zien velen de noodzaak om immigratie te beperken. Zelfs de Christen Unie, toch altijd het toonbeeld van redelijkheid, stelde dat in de verkiezingscampagne. Minder mensen naar ons land moet wat lucht geven, en zorgt er tegelijk voor dat we denken dat we ons minder overvallen zullen gaan voelen door inbreng van nieuwkomers (denk aan de protesten voor het stoppen van het geweld in Gaza, maar ook de noodzaak om na te denken over de scheiding van kerk en staat, of over de taal die we spreken op onze hogere opleidingen).

En ja, als minder buitenlanders naar Nederland het belangrijkste thema wordt in de serie debatten waar maar geen eind aan kwam, dan moet je niet gek opkijken als Wilders scoort. Hij was het toch die het had over ‘minder, minder’… 

Afijn, we willen met zijn allen ‘gewoon’ terug naar hoe het was, want vroeger was alles beter, toch? ‘Thuis heb ik nog een ansichtkaart, waarop een kerk, een kar met paard, een slagerij J. van der Ven’, inderdaad. 

En wat dat betreft heeft Omtzigt - met zijn ‘terugopbouwen van de rechtsstaat, eerlijkheid en rechtvaardigheid, bestaanszekerheid’ - de beste papieren. Want zo was het toch, vroeger….?!"