Categorieën

Service

Krimp in economie Rijnmond tussen zes en acht procent

Krimp in economie Rijnmond tussen zes en acht procent
Nieuws

Krimp in economie Rijnmond tussen zes en acht procent

  • Redactie
  • 19-08-2020
  • Nieuws
Krimp in economie Rijnmond tussen zes en acht procent

Foto: Ardito


SCHIEDAM – De economische teruggang in de periode waarin de Coronacrisis op zijn hoogst was in Schiedam beloopt tussen de zes en acht procent.

Dat becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau zet daarbij het kwartaal of tegen het tweede kwartaal van 2019.

Het bruto binnenlands product van heel Nederland lag tussen begin april en eind juni 9,3 procent lager dan vorig jaar. Maar per regio zijn er verschillen. Zo kachelt de regio Haarlemmermeer – met Schiphol – maar liefst tussen de 27 en 29 procent terug. In Amsterdam en IJmond kromp de economie in het tweede kwartaal tussen de 12 en 14 procent, in Haarlem, Zuid-Limburg, Midden Noord-Brabant met 10 tot 12 procent.

In al deze regio’s hebben de horeca en de zorg een belangrijk aandeel in de krimp. In de zorg zijn per saldo minder diensten geleverd omdat vanwege corona veel afspraken en operaties zijn uitgesteld. Andere bedrijfstakken die een substantieel effect hadden op de krimp in deze regio’s zijn de reisbemiddeling (Amsterdam en Haarlem), cultuur (Amsterdam), industrie (Zuid-Limburg en IJmond) en de uitzendbranche (Midden Noord-Brabant).

De regio Rijnmond doet het beter, ook al omdat het minder afhankelijk is voor luchtvaart, toerisme of zorg. Overigens komen de meeste regio’s in Zuid-Holland uit op eenzelfde krimp van zes tot acht procent; alleen in de Bollenstreek en in het Rivierengebied richting Gorinchem pakt die teruggang hoger uit, tot tien procent.

In Nederland laten de regio’s Almere en Delfzijl de kleinste krimp zien, van minder dan zes procent. In Almere bleef de krimp mede beperkt door goed presterende leasebedrijven, aldus het CBS.