Categorieën

Service

Kunstenaar Sjef Henderickx overleden

Kunstenaar Sjef Henderickx overleden
Nieuws

Kunstenaar Sjef Henderickx overleden

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 02-05-2022
  • Nieuws
Kunstenaar Sjef Henderickx overleden

Sjef Henderickx in zijn atelier: foto: Louise Melchers


SCHIEDAM - Vannacht is de vooraanstaande Schiedamse kunstenaar Sjef Henderickx overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat gebeurde in het Erasmus MC. 

Sjef Henderickx is in 1944 in Schiedam geboren en woonde en werkte in zijn geboorteplaats. Van 1965 tot 1970 volgde hij de Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam. Hij had zijn atelier in de oude school in Kethel Tuindorp, waaruit hij gisteren 1 mei op last van de gemeente vertrokken moest zijn. 

In 2019 werd Sjef Henderickx benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Na de door hem bezochte receptie voor gedecoreerden, die op dinsdagmiddag 26 april door de gemeente werd gehouden, werd Henderickx onwel en is hij naar het ziekenhuis overgebracht.

In opdracht van de gemeente is men momenteel bezig met het aanleggen van het laatste kunstwerk van Sjef Henderickx: de Locomotiefsteeg met afdrukken van brandmerkijzers tussen Havenkerk en Jenevermuseum. De kunstenaar bezocht onlangs nog wel de opening van de tentoonstelling in het Jenevermuseum over de brandmerkijzers, maar zal de officiële opening van zijn laatste werk niet meer meemaken.

Sjef laat veel na in de stad. Zo was hij mede-initiatiefnemer en mede-oprichter van de Stichting Kunst Werkt. In de Grote of Sint-Janskerk staat zijn werk Het Lam, dat is opgebouwd uit brokstukken van middeleeuwse altaren van de kerk. Het beeld werd op 30 maart 2010 door koningin Beatrix onthuld. 

Op 7 november 2020 werd het door Sjef Henderickx gemaakte Verzetsmonument in het Julianapark onthuld. 

De website van de kunstenaar (bijgewerkt tot 2013) geeft een overzicht van zijn bijzonder omvangrijke en gevarieerde oeuvre, de vele prijzen waarmee hij werd geëerd en de vele groepstentoonstellingen waaraan hij meedeed, alsook solotentoonstellingen, waaronder meerdere malen in het Stedelijk Museum Schiedam. 

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing aangepast.