Categorieën

Service

Leeskring Nederlandse klassiekers over Theo Thijssen

Leeskring Nederlandse klassiekers over Theo Thijssen
Uit

Leeskring Nederlandse klassiekers over Theo Thijssen

  • Advertorial
  • 08-01-2024
  • Uit
Leeskring Nederlandse klassiekers over Theo Thijssen

Beeld van Theo Thijssen in de Amsterdamse Jordaan, gemaakt door Hans Bayens.


SCHIEDAM – Op zaterdagochtend 20 januari spreekt Peter-Paul de Baar tijdens de Leeskring Nederlandse Klassiekers over Theo Thijssen. De Baar, liefhebber en kenner van het werk van de schrijver van ‘Kees de jongen’, schreef de onlangs verschenen biografie ‘Theo Thijssen (1879-1943), schrijver, schoolmeester en socialist’. Deze aanpak past in de enigszins gewijzigde opzet van de Leeskring, waarbij de lezingen van Hans Overheul worden afgewisseld met die van anderen.  

Theo Thijssen (1879–1943) is vooral bekend als schrijver van Kees de jongen (1923). Dat nu honderdjarige boek is ‘eeuwig mooi’ – net als het haar van Kees’ vriendinnetje Rosa Overbeek. Maar Thijssen was zoveel méér. Hij schreef ook klassiekers als Schoolland, De gelukkige klas, Het taaie ongerief en (zijn eigen favoriet) Het grijze kind. En in zijn eigen ogen was en bleef hij vooral onderwijzer. ‘Slechts’ 23 jaar stond hij zelf voor de klas, maar daarna diende hij het onderwijs als bestuurder van de onderwijzersvakbond en socialistisch politicus. De meeste van zijn romans schreef hij als vervolgverhalen in onderwijsbladen. Hij wilde dingen uitleggen: een beeld geven van de ‘kinderziel’, de universele angst ‘er niet bij te horen’, de ongelijke kans op ontplooiing, het belang van professionele autonomie van de leerkracht en de waarde van de schoolklas als gemeenschap. Die thema’s weerspiegelden ook zijn eigen levensgeschiedenis: van vroeg vaderloze schoenmakerszoon in de Amsterdamse Jordaan tot Tweede Kamerlid.

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt, tussen oktober en mei, elke derde zaterdagochtend van de maand normaal in De Korenbeurs plaats. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld: een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom. 

Praktische informatie
Datum: zaterdag 20 januari van 10.30 tot 12.30 uur; inloop vanaf 10.00 uur
Locatie: De Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam.
Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage voor koffie of thee wordt op prijs gesteld. 


Bibliotheek Schiedam

Lange Haven 145, Schiedam

Meer over Bibliotheek Schiedam →