Categorieën

Service

Leger des Heils gaat 'buurthuiskamer' openen in Gorzen

Leger des Heils gaat 'buurthuiskamer' openen in Gorzen
Gezond

Leger des Heils gaat 'buurthuiskamer' openen in Gorzen

  • Fleur Snoeij
  • 08-05-2022
  • Gezond
Leger des Heils gaat 'buurthuiskamer' openen in Gorzen

SCHIEDAM - Het Leger des Heils komt naar de Gorzen. In de Groenelaan opent de organisatie een zogenaamde 'Bij Bosshardt-locatie’ in het voormalige B.T.S.-pand. 

Een 'Bij Bosshardt-locatie’ is vooral bedoeld als ontmoetingsplek, een middel om eenzaamheid te bestrijden. Het Leger des Heils wil in Schiedam een plek creëren waar mensen terechtkunnen voor een praatje en een kop koffie. Daarnaast zal er ook een kleine kringloopwinkel worden ingericht, met tweedehandskleding. Verder kan ieder hier straks terecht voor vragen over schuldhulpverlening en zingeving, taalcursussen of seizoensgebonden creatieve workshops. 

De Gorzen krijgt er dus binnenkort een nieuwe ontmoetingsplek bij. Volgens Hans van den Hoek, officier bij het Leger des Heils, is het belang van een dergelijke plek groot: "Er is een enorme behoefte aan een locatie waar mensen terechtkunnen die eenzaam zijn, waar ook nog eens wordt gedacht aan zingeving. Het geloof is natuurlijk erg belangrijk binnen het Leger des Heils, en we hebben de ervaring dat dat heel mooi hand in hand kan gaan met ons doel om mensen te helpen. Met zo'n locatie creëren we een laagdrempelige toegang tot contact en hulp gecombineerd met aandacht voor zingeving." 

Zo'n 'buurthuiskamer' is natuurlijk een mooi initiatief, maar voegt het eigenlijk wel iets toe aan de Groenelaan? De winkelstraat heeft de afgelopen jaren te maken gehad met leegstand en aftakeling. Middenstanders uit de straat zien het liefst nieuwe winkels in hun straat verschijnen, zeker richting het Wilhelminaplein, waar 'de loop' er meer en meer uit is.

Van den Hoek legt uit dat zijn organisatie momenteel kijkt naar plekken waar nog geen Leger des Heils zit en waar daar wel behoefte aan is. Op die plekken willen zij een 'Bij Bosshardt’ openen. "Bij Bosshardt is eigenlijk een huiskamer van de buurt. We hebben er nu ruim honderd, en die uitbreiding is in volle gang." Zo'n huiskamer trekt ook publiek.
 
Ook is de officier niet bezorgd andere initiatieven die zorgen voor de opvang van mensen in de wielen te rijden. "Er zullen ongetwijfeld andere initiatiefnemers zijn, maar wij hebben wel onze eigen onderscheidende kenmerken. Denk daarbij dus aan een kopje koffie, de tweedehandskleding en de geloofsvragen. Ook willen we nog benadrukken dat dit geen locatie wordt voor de opvang van dak- en thuislozen of het aanbieden van verslaafdenzorg, daar was nog wat verwarring over. Wij zullen niemand in de weg gaan zitten, en daarbij weten we dat er gewoon altijd vraag is naar het concept dat wij aanbieden." 

Het feit dat deze locatie in Schiedam komt is gebaseerd op socio-demografisch onderzoek. Zo is er gekeken naar gegevens over etniciteit, opleidingsniveau en inkomens. Daarnaast is het Leger des Heils ruim honderd jaar actief geweest in Schiedam. Op basis van die informatie is besloten dat het passend zou zijn om deze nieuwe locatie in Schiedam te openen. De locatie wordt in eerste instantie bekostigd vanuit landelijke fondsenwerving en donaties. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de ‘Bij Bosshardt’-locatie op eigen benen gaat staan door onder andere de verkoop van kleding en lokale fondsenwerving. 

Het is ongeveer twintig jaar geleden dat het Leger des Heils van de Lange Haven in Schiedam vertrokken is. Deze kerkelijke locatie is gesloten vanwege het afnemende aantal bezoekers, vertelt Van den Hoek. "Aangezien in Vlaardingen toen al jaren een groot kerkgebouw gebruikt werd, is besloten om daar samen verder te gaan."

Het pand in de Groenelaan wordt door het Leger des Heils gehuurd van de eigenaar. Die gaf aan zelf ook content te zijn met het initiatief van het 'leger' en vertaalde dat in 'een grote bijdrage aan de haalbaarheid en realisatie' ervan. De exacte openingsdatum is nog niet bekend, maar deze zal rond het begin van de zomervakantie liggen.