Categorieën

Service

Nagelbijtend spannende voorleeswedstrijd met Lena Plotnik Pinho

Nagelbijtend spannende voorleeswedstrijd met Lena Plotnik Pinho
Onderwijs

Nagelbijtend spannende voorleeswedstrijd met Lena Plotnik Pinho

  • Redactie
  • 22-05-2024
  • Onderwijs
Nagelbijtend spannende voorleeswedstrijd met Lena Plotnik Pinho

Foto via Bibliotheek Schiedam


SCHIEDAM - Lena Plotnik Pinho is er niet in geslaagd vanmiddag de Nationale Voorleeswedstrijd te winnen.

De Schiedamse voorleeskampioen was een van de twaalf finalisten die zich vanmiddag in Tivoli in Utrecht van hun beste kant lieten horen en zien tijdens de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Iedere provincie werd vertegenwoordigd door hun eigen voorleeskampioen. Presentator Edson da Graça - bekend van TV-programma’s als ‘Willem Wever’ en ‘Nieuwe baasjes’ op NPO Zapp - praatte de middag 'feestelijk' bij elkaar. Hij stond voor een bomvolle zaal.

Schiedamse Lena Plotnik Pinho was als laatste aan de beurt. Volgens de aanwezige Schiedamse supporters deed ze het ‘fantastisch’. Zij leek geen last te hebben van zenuwen en kroop op het gemak op de voorleestroon, in de vorm van een letterboom. Haar ouders en klasgenoten keken gespannen toe. De leerlinge van de St. Jozefschool las voor uit Tikker, van Brenda Heijnis, een ontroerend boek over de zieke Elias, die van de overleden Boyd een hart krijgt. Na de operatie blijft Boyd een rol spelen in het leven van Elias. Zijn vriend is onzichtbaar, behalve voor Elias zelf.

Alle finalisten moesten ook nog - onvoorbereid - een stuk voorlezen uit het boek Hart van Staal van Simon van der Geest, een van de juryleden. En toen was het wachten geblazen... de jury trok zich voor overleg terug. Terwijl de band Lolly Pop het publiek vermaakte, kwamen Van der Geest en de andere juryleden, Kinderboekenambassadeur Rian Visser en Annabelle Zandbergen van het Jeugdjournaal, tot een conclusie. Dat vergde wel even tijd. Na een dik uur maakte juryvoorzitter Visser de uitslag bekend. Nagelbijtend spannend was het. Friese Fedde won, met Carmen uit Drenthe op plek 2 en Sophia uit Flevoland (uit iedere provincie was er één deelnemer) als nummer drie.