Categorieën

Service

LOS, laat de satellietschotels met rust

LOS, laat de satellietschotels met rust
Wonen

LOS, laat de satellietschotels met rust

  • Han van der Horst
  • 06-02-2018
  • Wonen
LOS, laat de satellietschotels met rust
COLUMN - Nou, LOS, de beweging van Andreas Rose en Arie Villerius heeft me wat gevonden hoor. Ze signaleren een misstand die heel Schiedam te gronde richt: er hangen nog steeds schotelantennes aan de balkons. En dat terwijl dat hartstikke verboden is en niet mag. Het is een kwestie van handhaving, zeggen de volksvertegenwoordigers. Foei toch. Schotelantennes.

Daarom zal ik nog maar eens voor de zoveelste keer uitleggen hoe het zit met die schotelantennes en ook hoe het zit met vrije landen.

Nederland is een vrij land. Je mag er lezen en kijken wat je wil. Daar heeft de overheid niets mee te maken. Nederland heeft bovendien het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geratificeerd, waarin wordt gesteld dat niemand mag gehinderd worden bij het verkrijgen van informatie. Wie schotels verbiedt, hindert mensen bij het verzamelen van informatie en schendt zo hun grondrechten.

Nu wordt er wel beweerd dat er tegenwoordig voldoende alternatieven zijn voor schotelantennes, maar dat is niet juist. Veel tv-stations maken tegenwoordig ook gebruik van het internet, maar vaak zijn de beelden voor kijkers buiten het uitzendgebied nog afgeschermd. Dat heeft met copyrightregels te maken. Ongetwijfeld zal tussen nu en pakweg twintig jaar het ontvangen van tv-signalen via de satellietschotel een verouderde techniek worden, maar nu is dat nog lang niet het geval. Het internet is nog geen goed alternatief voor de schotel.

Ik heb zo’n schotel op mijn balkon, waarmee ik dankzij een abonnement op kanaal Digitaal honderden televisiezenders kan ontvangen. Het aanbod is veel en veel groter dan de duurste abonnementen van de kabelaars, zoals Caiway. Ik heb die schotel vooral genomen omdat ik naar de zender Rede Record wilde kijken, maar er kwam zoveel meer binnen, zoals Engelse en Duitse documentaire- en filmkanalen waar hier in Nederland haast niemand van heeft gehoord en tientallen nieuwskanalen.

Dat genot willen Andreas Rose en Arie Villerius mij ontnemen. Om voor mij volstrekt onduidelijke redenen. Niemand dwingt hen toch zich van hun afhankelijkheid van Caiway los te maken? Ze hoeven toch geen schotel neer te zetten?

Dat zo’n antenne schade doet aan balkon of muur, is ook zo’n met de haren erbij gesleept non-argument evenals de gedachte dat ze ontsierend zouden zijn. Als er ontsierende elementen uit het stadsbeeld zouden moeten verdwijnen, dan weet ik wel andere prioriteiten.

Nog iets: weet je waar een schotelverbod is? In het Iran van de ayatollahs omdat die ayatollahs willen verhinderen dat gewone mensen dingen zien en horen die volgens hun geloof niet goed voor hen zijn. Daarom mag dat niet. Alle dwingelanden en dictatoren verbieden satellietschotels. En dat willen Arie of Andreas toch niet zijn in het diepst van hun harten: dorpsdwingelanden in Schiedam. Laat die gedachte toch LOS jongens.