Categorie├źn

Service

Mammoet bergt ontspoorde wagons Voorschoten

Mammoet bergt ontspoorde wagons Voorschoten
Nieuws

Mammoet bergt ontspoorde wagons Voorschoten

  • Redactie
  • 11-04-2023
  • Nieuws
Mammoet bergt ontspoorde wagons Voorschoten

Foto's: Flashphoto


SCHIEDAM - Mammoet is volop bezig met het bergen van de treinen in Voorschoten. Na het oponthoud veroorzaakt door de harde wind eerder op de dag, ligt de klus nu op stoom.

Een treinstel staat al op trailers die het gevaarte uit het weiland moeten rijden. Als het goed is volgt het tweede treinstel snel.

Voor Mammoet is juist de logistiek rond het bergen wat deze klus uitzonderlijk maakt. "Normaal gesproken hebben we daar veel langer de tijd voor, nu moet dat in een paar dagen”, laat een woordvoerder van het Schiedamse bedrijf weten. In een week tijd moesten materieel en mensen voor de klus bij elkaar worden gehaald. Een complicerende factor is het terrein waarin de wagons van de trein die vorige week dinsdag ontspoorde, in terecht is gekomen. De drassige weilanden rond de plaats van het ongeval moesten eerst worden verstevigd om aan de klus te kunnen beginnen. Er is een tijdelijke weg aangelegd om de kranen op de plaats van het ongeval te krijgen. Tijdelijke bruggen moeten de waterleiding die langs het spoor loopt ontlasten.

Twee mobiele kranen hijsen de treinstellen op trailers die naar een bedrijf in de buurt zullen rijden. Van daar gaan ze op transport naar Amersfoort, naar de 'garage' van de NS. Het werk wordt uitgevoerd door tientallen Mammoet-medewerkers. Zij gaan te werk volgens een hijsplan, samengesteld op basis van berekeningen op basis van de te hijsen wagons en het hijsvermogen van de kranen.

Als de trein zijn geborgen kan Pro Rail beginnen met het herstel van het spoor en de bovenleiding en andere systemen. Sinds het ongeluk is het treinverkeer tussen Den Haag en Leiden gestremd. Pro Rail hoopt dat het treinverkeer volgende week dinsdag hervat kan worden.

Het ongeluk kostte een kraanbestuurder het leven, tientallen treinpassagiers raakten gewond.