Categorieën

Service

Mammoet bouwt mee aan grootste olieraffinaderij

Mammoet bouwt mee aan grootste olieraffinaderij
Nieuws

Mammoet bouwt mee aan grootste olieraffinaderij

  • Redactie
  • 27-11-2019
  • Nieuws
Mammoet bouwt mee aan grootste olieraffinaderij

Foto's: Mammoet


SCHIEDAM – Mammoet komt met een ‘update’ over zijn inzet in Nigeria, waar het Schiedamse bedrijf een belangrijke partij is in de bouw van wat ‘s werelds grootste olieraffinaderij moet worden.

“Meer dan tweehonderd componenten van de raffinaderij zijn vervoerd”, meldt Mammoet. Gezamenlijk gewicht: 48.272 ton. 83 Onderdelen zijn geïnstalleerd. “Mammoet maakt progressie”, stelt het bedrijf zelf. In het geval van Mammoet gaat het dan per definitie om onderdelen in grote tot buitensporige maten. Samen worden de delen in elkaar geschoven tot Dangote Refinery.

Die wordt gebouwd in de nabijheid van Lagos, een van de grootste steden op aarde met 21 miljoen inwoners. Naar verluidt de rijkste man van Afrika, Aliko Dangote, laat daar een raffinaderij bouwen die de grootste ter wereld moet worden. Plan is de bouw volgend jaar te realiseren, maar ingebruikname van het project is waarschijnlijk in 2022, zeggen waarnemers nu al. Maar onderdelen van het complex, zoals de kunstmestfabrieken, functioneren nu al.

In de bouw zijn nu dagelijks naar schatting zevenduizend mensen bezig. Het totale project zou een investering vergen van twaalf miljard dollar, zo berichtte de New York Times. Belangrijk aan het project is volgens de krant dat de enorme raffinaderij een eind kan maken aan de slecht presterende olie-industrie van Nigeria, onderhevig aan corruptie en wanprestatie. De nieuwe Dangoteraffinaderij zou goed zijn voor de verwerking van 650.000 barrels olie per dag. Dat is meer dan de bestaande vier slecht presterende raffinaderijen van het land, met 190 miljoen inwoners. De grootste olieproducent van Afrika moet daarom benzine importeren. Als het aan Dangote ligt zal dat binnenkort niet langer het geval zijn.