Categorieën

Service

Mammoet in rode cijfers

Mammoet in rode cijfers
Nieuws

Mammoet in rode cijfers

  • Redactie
  • 17-10-2023
  • Nieuws
Mammoet in rode cijfers

Mammoet aan het werk in Texas; foto: Mammoet


SCHIEDAM - Mammoet lijdt onder de sancties tegen Rusland en leed vorig jaar verlies.

Het Schiedamse zwaartransportbedrijf sloot 2022 af met een nettoverlies van 58 miljoen euro, zo meldt Nieuwsblad Transport. Debet daaraan waren voor een belangrijk deel forse afschrijvingen van 40,2 miljoen euro op de waarde van de Russische activiteiten.

De omzet van Mammoet steeg wel aanmerkelijk: van 1,27 miljard naar 1,55 miljard euro. NT maakte dit op uit het jaarverslag van het bedrijf.

De slechte resultaten over 2022 hebben mogelijk een rol gespeeld bij de mislukte verkoop van Mammoet door moederbedrijf SHV. Verder zijn de problemen in Rusland nog niet gestopt: ook voor dit jaar rekent Mammoet op verliezen vanwege de afbouw van investeringen in Rusland. Binnenkort zijn waarschijnlijk alle activiteiten in het land afgestoten, zo geeft Mammoet/SHV aan.

Verder vermeldt Mammoet in het jaarverslag over 2022 een valutaverlies van bijna 28 miljoen euro op de internationale activiteiten. Verder moest het een bedrag van 5,4 miljoen euro afschrijven op de goodwill van het in 2019 overgenomen Britse ALE Holdings. Daarnaast werd op de verkoop van het Eindhovense Conbit (eind 2022) een boekverlies van 3,4 miljoen euro geleden, zo meldt NT.

Tegenover de forse stijging van de inkomsten met 280 miljoen euro naar 1,55 miljard euro stonden intussen ook sterk toegenomen kosten. Zo nam de post ‘uitbesteed werk’ met 120 miljoen euro toe naar 510 miljoen euro, terwijl de loonkosten met 106 miljoen euro stegen naar 577 miljoen euro. Ook gaf Mammoet meer dan 60 miljoen euro extra uit aan materieel (121 miljoen euro) en ‘overige operationele lasten’ (168 miljoen euro) dan in het boekjaar 2021.

Mammoet is momenteel in Schiedam bezig met een monsterklus, zie hier.