Categorieën

Service

Man met geldkistje waarschijnlijk oplichter

Man met geldkistje waarschijnlijk oplichter
Wonen

Man met geldkistje waarschijnlijk oplichter

  • Redactie
  • 15-10-2016
  • Wonen
Man met geldkistje waarschijnlijk oplichter
SCHIEDAM - De politie in Groenoord waarschuwt voor een man die met een babbeltruc mensen geld probeert af te troggelen.

De man probeerde gisteren zijn slag te slaan op het Albert van Raalteplein. Zijn signalement wordt door de politie verspreid: de dader is een blanke man, droeg een zwart jack en een zwarte broek, lijkt ongeveer dertig jaar oud en was in het bezit van een zilverkleurig geldkistje.

De politie laat met name aan ouderen weten dat zij uit moeten kijken voor mensen die met een smoes hun huis binnen willen komen. "Oplichters en dieven proberen u van alles op de mouw spelden met maar één doel: bij u binnenkomen en u iets afhandig maken. Het kan zijn dat u voelt dat er iets niet in de haak is, maar het onbeleefd vindt om zo iemand niet te woord te staan of binnen te laten. Toch… laat nooit onbekenden binnen, hoe onaardig u dit ook vindt."

Wie waarzaam wil zijn en oplichters geen kans wil geven, heeft daar een flinke kluif aan, aldus de politie. "Oplichters zijn er in alle soorten en maten: van vriendelijk ogend tot vertrouwenwekkend, van man tot vrouw en van jong tot oud. Kortom: u kunt ze niet vooraf herkennen." Want zo gek is het niet als iemand zich voorstelt als medewerker van de thuiszorg of van het energiebedrijf. Of als nieuwe buur. "Ze kunnen u om hulp vragen, bijvoorbeeld geld voor benzine of een taxi, maar het kan ook zijn dat ze u iets willen aanbieden. Over deze smoesjes hebben ze goed nagedacht en daarom klinken ze ook vaak geloofwaardig. Laat u echter niet foppen, want ze willen maar één ding en dat is bij u binnenkomen. Eenmaal binnen zorgt de dader - soms zijn het er meer - dat u wordt afgeleid en wanneer hij of zij weer weg is, ontdekt u dat uw bankpas, geld of sieraden verdwenen zijn."

Kijken wie er voor de deur staat voor iemand opendoet, is de beste remedie om oplichters geen kans te geven. "Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten met een kierstandhouder", aldus de wijkagent van Groenoord. "Of laat een deurspion in deur zetten. Zo kunt u zien wie er voor de deur staat zonder uw deur open te doen." En als er dan een onbekend staat? "Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie het is en wat hij of zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112."