Categorieën

Service

Met je hart-diner: eerste staat gepland, meer volgen

Met je hart-diner: eerste staat gepland, meer volgen
Gezond

Met je hart-diner: eerste staat gepland, meer volgen

  • Redactie
  • 18-03-2022
  • Gezond
Met je hart-diner: eerste staat gepland, meer volgen

"Dit is de foto waar het mee begon", vertelt Sandra Beenhakker. De dame op de foto werd de eerste deelneemster aan een Met je hart-diner; foto: Babs van Geel


SCHIEDAM - Sandra Beenhakker ziet het helemaal voor zich: ouderen aan tafel voor de dis, gezellig en lekker. Met een goed gesprek. Bijna een visioen voor wie echt alleen is, eenzaam. Maar volgende week… realiteit.

We weten, van horen zeggen, maar ook wel uit ervaring, als we even goed nadenken, dat ze er zijn: eenzame mensen die veel te veel tijd, in ieder geval veel meer dan hen lief is, alleen doorbrengen. Alleen koken, alleen aan tafel. En naar een restaurant ga je ook niet in je eentje, als je al de mogelijkheden hebt. We kennen allemaal wel iemand die in die categorie kan vallen. Onze opa of oma, moeder of vader, die man uit de kerk, de buurvrouw van de overkant. Eenzaamheid is niet aan leeftijd gebonden; misschien zijn we zelf, als we heel eerlijk zijn, ook wel eenzamer dan ons lief is. 

En toch. Toch is het zo moeilijk om in die situatie verandering te brengen. Velen zetten zich in, zullen zonder meer stellen dat ze eenzaamheid niet accepteren, willen organiseren en regelen. Maar de dingen liggen vaker subtieler, want buiten kijf staat dat bijna niemand zijn vinger opsteekt als ergens gevraagd wordt wie eenzaam is. En bijna niemand zal zich makkelijk aanmelden als je een activiteit organiseert om mensen die te veel alleen zijn, onder de mensen te brengen. 

Toch is dat wat Beenhakker voor ogen staat. Ze onderkent alles wat hier boven staat. Eenzaamheid heeft een reden, is vaak eerder gevolg dan oorzaak. Daarom gaat het erom mensen uit te nodigen, persoonlijk. Eenzaamheid te bestrijden door mensen die dat in eigen kring doen. Die zich afvragen of zij inderdaad niet eens een praatje aan moeten knopen met die buurman. 

Die zou dan kunnen worden uitgenodigd voor het ‘Met je hart-diner’, dat Beenhakker samen met Benjamin Meeuse en Jae Lankwaarden organiseert, naar voorbeeld van een landelijk opererende organisatie. Volgende week staat de eerste op de rol, bij ‘Mieke’ in de Gorzen. 

“Want Mieke Wigmans is iemand die mensen kent die eenzaam zijn.” De drijvende kracht achter de stichting Jongeren & Senioren kon persoonlijk mensen uitnodigen. En ze heeft in haar pandje op de Groenelaan gelegenheid om mensen te ontvangen en te koken. “Zes of zeven ouderen zullen daar aanschuiven voor het diner”, vertelt Beenhakker. Zelf schuift ze zeker ook aan; nu haar werk in de Schiedamse gemeenteraad erop zit, schept dat mogelijkheden.

Het belangrijkste aan het Met je hart-diner is volgens de Schiedamse uit noord dat het niet blijft bij een eenmalig iets, maar vaste prik wordt, en daarmee echt een stok om de eenzaamheid te verdrijven. “Iedere maand een diner”, zo zou het moeten zijn.

En zo gaat het wat Beenhakker betreft ook gebeuren. De kosten voor een flink aantal maaltijden zijn gedekt, een eerste start wordt gemaakt. Nu is het zaak vrijwilligers te vinden voor de stichting die voor deze activiteit is opgericht. 

Sandra Beenhakker kwam tot die stap naar aanleiding van een cursus, persoonlijk leiderschap, die zij eerder volgde en die vorig jaar uitmondde (bij wijze van ‘studie-opdracht’) in een groot diner in de Rotterdamse Doelen, met tweehonderd ouderen. Nu dus terug naar de kleine schaal, dicht bij huis, maar denkelijk met een flinke ‘ausdauer’ die maakt dat de Met je hart-diners vaste prik worden.

Als eerste dus voor het groepje dat in de Groenelaan begint. Maar ambitie is om meer groepjes van vergelijkbare grootte te beginnen, her en der in de stad. In principe vooral met ouderen. “We willen daar ook de lokale horeca in betrekken, zodat we op een rustig moment in de week een soort stamtafel met diner hebben.”Vrijwilligers kunnen de mensen ophalen en brengen, en doen ook mee om het eten tot een aangename gezelschapsmaaltijd te maken.

Stilletje hopend noemt Beenhakker een aantal van vijftien als het gaat om de Met je hart-diners, dus stamtafels, die over een paar jaar met vaste regelmaat, liefst maandelijks, in Schiedam worden georganiseerd. Dan zouden dus zo’n honderd echt eenzame mensen meedoen. Maar dan moeten die dus wel eerst gevonden worden…

Ieder die Sandra Beenhakker iets wil meegeven, influisteren of iemand die mee wil doen, kan haar bereiken op het mailadres [email protected].

Zie ook dit artikel.