Categorie├źn

Service

Midden-Delfland Vereniging 45 jaar: toch nieuwe vondsten

Midden-Delfland Vereniging 45 jaar: toch nieuwe vondsten
Nieuws

Midden-Delfland Vereniging 45 jaar: toch nieuwe vondsten

  • Kor Kegel
  • 17-03-2022
  • Nieuws
Midden-Delfland Vereniging 45 jaar: toch nieuwe vondsten

Buitenplaats De Tempel; foto: Hessel van Walderveen


SCHIEDAM – De Midden-Delfland Vereniging bestaat morgen precies 45 jaar. De oprichters staken in 1977 hun vinger op, toen zich grote veranderingen en bedreigingen in het gebied aandienden.

Anno 2022 groeit en bloeit de vereniging nog steeds. Er zijn inmiddels liefst 3100 leden, met name ook uit de stedelijke omgeving. Want een bijzonder resultaat dat de vereniging bereikt heeft, is dat Midden-Delfland – tegen alle druk van de verstedelijking in – nog steeds een open landschap is, waar boeren aan agrarisch natuurbeheer doen en waar recreanten van het schoon van het veenweidegebied met zijn cultuurhistorische betekenis kunnen genieten.

De vereniging houdt verschillende activiteiten om haar verjaardag te vieren en het nieuwe seizoen te starten. De eerste activiteit is volgende week dinsdag met een lezing die boerderijenkenner Frits van Ooststroom geeft in Het Notenschip in Schipluiden. Hij neemt zijn publiek mee langs de mooiste plekken die hij de afgelopen twintig jaar is tegengekomen als bouwhistorisch onderzoeker. Zoals altijd omlijst hij zijn betoog met prachtige beelden. Voor de kenners van het polderlandschap tussen Schiedam, Vlaardingen, Westland, Delft, Pijnacker-Nootdorp en Rotterdam zal het een grote herontdekking van het gebied zijn.

Twee volgende activiteiten zijn er op zaterdag 2 april. Gidsen van de Vogelwerkgroep Midden-Delfland nemen je mee naar het Kraaiennest, een bijzonder gebiedje tussen De Lier en Schipluiden. Daar is de zuidplas twee jaar geleden omgevormd tot een paradijs voor grutto’s, kluten, tureluurs enzovoorts. De belangstellenden worden bekwaamd in het vogel spotten. De excursie is kosteloos.

Die zelfde dag is er voor liefhebbers van tuinen en tuinontwerpen een gecombineerde expositie in Museum Oud Overschie en Buitenplaats De Tempel. De link tussen beide is de expositie ‘De tuinbeelden van Buitenplaats De Tempel’. Gidsen van het museum en Natuurmonumenten verzorgen rondleidingen. Aanmelden kan via de website van de Midden-Delfland Vereniging.

Een volgende activiteit is een thema-avond in Maassluis op maandag 25 april. Het motto is: ‘De Midden-Delfland Vereniging komt naar je toe!’ Het is de zesde stadsbijeenkomst van de vereniging. De eerste was in Schiedam in mei 2018. Daarna volgden Delft, Westland, Vlaardingen en – na een noodgedwongen pauze door Corona van anderhalf jaar - in Oostland eind november 2021. Het Oostland is de aanduiding van Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland samen.

De Midden-Delfland Vereniging wil met die stadsbijeenkomsten de relatie tussen stad en platteland verder versterken. Voorzitter Koos Karssen: “Leden en ook niet-leden zijn van harte welkom in De Koningshof. De vereniging trakteert!’ Grappige omstandigheid is dat Koos Karssen in Maassluis nog net zo gastvrij kan zijn als toen hij er burgemeester was.

Later in het seizoen, als er overal weer van alles te doen is, vindt een jaarlijks hoogtepunt plaats, ditmaal op zaterdag 18 juni. Dan is het de Midden-Delfland Dag. Dit jaar is iedereen welkom in Maasland, de Zwethzone en Rijswijk-Sion. De organisatoren broeden op een gevarieerd aanbod van activiteiten, met als thema ‘Midden-Delfland, een groen bewaard geheim’.

Op de foto's hieronder een hofwoning in ’t Woudt (Foto: Frits van Ooststroom) en Het Kraaiennest (Foto: Michel van Ruyven).