Categorieën

Service

Milieudefensie: zie af van kappen zestig bomen

Milieudefensie: zie af van kappen zestig bomen
Wonen

Milieudefensie: zie af van kappen zestig bomen

  • Redactie
  • 30-07-2022
  • Wonen
Milieudefensie: zie af van kappen zestig bomen

De omgeving van het Johann Straussplein is behoorlijk groen; Milieudefensie wil dat zo houden


SCHIEDAM - Milieudefensie Schiedam vraagt b&w de kap van ‘beeldbepalende en zeer waardevolle bomen’ bij het Johann Straussplein in Groenoord te voorkomen.

Het college heeft vergunning verleend voor de aanleg van de Warmteleiding Groenoord, onderdeel van het project Nieuwe Energie voor Groenoord. Aanleg van de leiding kan alleen als zestig bomen langs het tracé gekapt/gerooid worden. “Onder de zestig onhoudbare bomen zijn grote en beeldbepalende bomen zoals platanen, abelen en een vleugelnootboom”, aldus Milieudefensie. Voor negentien van deze bomen is een kapvergunning nodig.

Milieudefensie stelt voor die kapvergunning niet te verlenen en in plaats daarvan te kiezen voor een ander tracé voor de warmteleiding. 

Behalve de zestig bomen waarvoor een geen toekomst is bij de aanleg zoals nu voorzien, zijn er ook ongeveer 220 bomen die ‘een groot risico lopen’ af te sterven tijdens of na de graafwerkzaamheden. Die zijn nodig om twee buizen voor het net te plaatsen, in een sleuf van ongeveer vier meter breed. 

Dat graafwerk zou bovendien volgens een andere planning moeten gebeuren, vinden de natuurbeschermers. “Om de schade te beperken van de genoemde 220 bomen met een verhoogd risico heeft de Bomenwacht geadviseerd alleen te graven in het najaar en de winter”, zo stelt Milieudefensie in een schrijven aan het college. “Hanab Visser is in mei al begonnen met het graven van een deel van de leiding. Het advies van de bomenwacht lijkt niet te worden opgevolgd, waardoor deze bomen een aanzienlijk risico kunnen lopen, af te zullen sterven.”

In de tijden dat er geadviseerd wordt juist meer bomen te planten, omdat er te weinig groen zou zijn in het stedelijk gebied om de stad hittebestendig te maken, worden in Schiedam juist grote gezonde bomen gekapt, zo beargumenteert Milieudefensie die kritiek op de plannen. Het plantsoen bij het Straussplein wordt volgens de vereniging ‘verruïneerd’.