Categorieën

Service

Miljoen kilo sluisdeur gebouwd in Schiedam

Miljoen kilo sluisdeur gebouwd in Schiedam
Nieuws

Miljoen kilo sluisdeur gebouwd in Schiedam

  • Redactie
  • 09-03-2023
  • Nieuws

SCHIEDAM - Een staaltje - zeg maar een staal - Schiedams vakmanschap stond gisteren centraal in het nieuws. Zoals vaker wisten weinigen die enthousiast waren over het geleverde werk, de herkomst van het product.

Er is hard 'geproduceerd' aan het 'product', en dat is het. Van staal, massief, veertien meter hoog, 58 meter breed. Een gevaarte van jewelste, dat delen van Nederland veilig moet houden tegen het water. Het gaat om de deur in de keersluis bij Kornwerderzand, tussen Waddenzee en IJsselmeer. Hier waren tot nu toe alleen schutsluizen, nu komt daar een keersluis bij omdat de Afsluitdijk in 2006 werd afgekeurd. De dijk voldeed niet aan de eisen van de Waterwet en bood niet meer voldoende bescherming tegen hoogwater. Naar verwachting zal de schutsluis in de toekomst een keer of vijf jaar per jaar zijn deur sluiten.

Gisteren werd de deur geplaatst, door nog zo'n gigant, de Matador 3, een drijvende bok van Bonn & Mees, regelmatig te zien aan de Maasboulevard. De hijsoperatie nam van begin tot eind zo’n vier uur in beslag, aldus Rijkswaterstaat.

De komende maanden wordt de roldeur afgemonteerd en worden de tijdelijke lieren, die nu nodig waren om de deur in haar kast te trekken, vervangen door definitieve lieren. De verwachting is dat de keersluis begin 2024, na een uitgebreide testperiode, operationeel zal zijn.

En waar komt dat moois vandaan? Juist, uit Schiedam. Gemaakt in acht stukken door HSM. Samen goed voor een miljoen kilo... 

De video vertelt hier meer over.