Categorieën

Service

Miljoeneninvestering en subsidie verduurzaming zeehavens

Miljoeneninvestering en subsidie verduurzaming zeehavens
Nieuws

Miljoeneninvestering en subsidie verduurzaming zeehavens

  • Redactie
  • 18-08-2022
  • Nieuws
Miljoeneninvestering en subsidie verduurzaming zeehavens

V.l.n.r. wethouder Antoinette Laan, bestuurslid Ilse Creemers van de Ondernemersvereniging SchiedamHavens, facilitair manager Peter Kalden van Huisman, facilitair manager Herman Markvoort van Mammoet en directeur Hans van Brakel van Tempel Bouw; foto: Jan van der Ploeg


SCHIEDAM - Ondernemers in de Schiedamse zeehavens investeren twee komma vier miljoen euro in de verduurzaming van hun bedrijven.

Dit doen de vijftien ondernemers met hulp van een provinciale subsidie van vierhonderdduizend euro. De aanvraag voor Vijfsluizen is ingediend en voor de Wilhelminahaven is de subsidie inmiddels toegekend. De samenwerking tussen de ondernemers is mede tot stand gekomen dankzij gemeente Schiedam en de Ondernemersvereniging SchiedamHavens. Met de subsidie komen onder andere drieduizend extra zonnepanelen op de daken en worden duizend lampen vervangen door LED-lampen. Dit is volgens de gemeente een belangrijke stap op weg naar een klimaatneutraal bedrijfsleven.

De investeringen van de ondernemers betekenen dat er ruim vijftienhonderd zonnepanelen op de daken op bedrijventerrein Wilhelminahaven bij komen. Daarnaast komen er nog eens ruim vijftienhonderd extra zonnepanelen op bedrijventerrein Vijfsluizen. Deze komen bovenop de ruim 7.500 zonnepanelen die al op de bedrijfsdaken liggen. Daarmee komt het totaal aantal zonnepanelen in de havens uit op meer dan tienduizend. Daarnaast wordt ingezet op aardgasvrij verwarmen met twee verschillende technieken. Eén bedrijf kiest voor een warmtepomp en een tweede bedrijf gaat over op infrarood panelen.

De gemeente Schiedam en de Ondernemersvereniging SchiedamHavens hebben de contacten tussen de ondernemers gelegd en de collectieve subsidie aangevraagd. Dit doet de gemeente als onderdeel van het beleid dat ervoor moet zorgen dat Schiedam in 2050 CO2-neutraal is. Wethouder Antoinette Laan (bedrijventerreinen): “Ik ben er trots op dat de ondernemers in de Schiedamse Havens aan de slag gaan met het nog duurzamer maken van hun bedrijven. Ik ben blij dat we de bedrijven daarin hebben kunnen ondersteunen.”

Ondernemersvereniging Schiedam Havens heeft bij de provincie Zuid-Holland twee subsidies aangevraagd van ieder tweehonderdduizend euro. De provincie subsidieert twintig procent van de kosten als tenminste vijf ondernemers op hetzelfde bedrijventerrein tegelijkertijd investeren in duurzaamheid. Dat is gelukt op Vijfsluizen waar tien ondernemers samen één komma drie miljoen investeren en ook in de Wilhelminahaven waar vijf ondernemers samen één komma één miljoen investeren in duurzaamheid. Eerder kregen ondernemers in de ’s-Gravelandsepolder deze zelfde provinciale subsidie. Zij kregen 96.000 euro en plaatsen vijftienhonderd zonnepanelen op de daken van het bedrijventerrein.