Categorieën

Service

Minder kilo's, meer onderzoeken naar aangetrofffen drugs

Minder kilo's, meer onderzoeken naar aangetrofffen drugs
Nieuws

Minder kilo's, meer onderzoeken naar aangetrofffen drugs

  • Redactie
  • 10-01-2023
  • Nieuws
Minder kilo's, meer onderzoeken naar aangetrofffen drugs

In december werd een partij van 1003 kilo cocaïne tussen tropisch hardhout onderschept; foto: Openbaar Ministerie Rotterdam


SCHIEDAM – Er is vorig jaar in totaal 46.789 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. Dat is minder dan in 2021. Toen werd in totaal ruim zeventigduizend kilo verdovende middelen ontdekt. De totale straatwaarde van de inbeslaggenomen cocaïne is een duizelingwekkende 3,5 miljard euro.

Onder de vlag van het Hit and Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van de Douane, de FIOD, de Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, werden afgelopen jaar in totaal 467 containers gecontroleerd. Dat zijn er 107 meer dan in 2021. Het aantal strafrechtelijke onderzoeken naar aanleiding van gedane vondsten lag in 2022 ook hoger in vergelijking met een jaar eerder. In totaal werden 71 onderzoeken gestart tegen 38 in 2021. In totaal draaide het HARC-team 189 zaken. De komende jaren wordt er verder geïnvesteerd in het team om op die manier de slagkracht te vergroten.

Opvallend is dat er afgelopen jaar vooral veel ‘kleine’ partijen werden aangetroffen door de Douane. In totaal waren er 89 vangsten van partijen onder de honderd kilo. In 2021 waren dit er 69. De toename van het aantal kleine vondsten zou te maken kunnen hebben met risicospreiding door criminelen, aldus het HARC. "Toch worden er nog altijd vondsten gedaan met kiloaantallen boven de duizend kilo. In 2022 ging dat op voor zeventien partijen, tegen 22 in het voorgaande jaar. De grootste partij van 2022 was 2814 kilo, aangetroffen tussen een lading bevroren vis uit Ecuador.

Hoewel de meeste onderschepte drugs cocaïne betreft, werden ook andere verdovende middelen aangetroffen. In totaal gaat het om 2426 kilo heroïne, 3149 kilo cannabis, honderd kilo XTC en 592 kilo ecgonine. Dit is waarschijnlijk een voor smokkelaars onbedoeld chemisch resultaat geweest van de smokkel van cocaïne in rietsuiker. Al deze middelen werden in Rotterdam aangetroffen.

Het Team Bijzondere Bijstand van de Douane, de feitelijke speerpunt van het HARC-team, zorgt na iedere vondst voor het veiligstellen, testen, registreren, beveiligen en vernietigen van alle partijen drugs. Ook dit jaar is dit zonder incidenten verlopen.