Categorie├źn

Service

Molen Zevenhuizen heeft 'zijn hoedje terug'

Molen Zevenhuizen heeft 'zijn hoedje terug'
Nieuws

Molen Zevenhuizen heeft 'zijn hoedje terug'

  • Redactie
  • 19-07-2023
  • Nieuws
Molen Zevenhuizen heeft 'zijn hoedje terug'

SCHIEDAM - De Eendrachtsmolen in Zevenhuizen ziet er weer uit als een molen. De kap, die er in november voor renovatie was afgehaald, staat sinds gisteren weer op de molen. 

Het herstel voor verouderde en beschadigde delen werd uitgevoerd door de Reparatie Werkplaats Schiedam. Dat 18,5 ton zware kap werd met een forse kraan teruggeplaatst. Jesse in 't Veld van de reparatiewerkplaats vertelt aan de website Hart van Holland hoe het werk nu verder gaat.

“Het hoedje staat er nu weer op en na de bouwvak komen ook de gietijzeren as, vier ton zwaar, en de wieken terug. Een iets minder grote operatie, want dat kan met een kleinere kraan.” Niet alleen kap en wieken zijn gerenoveerd, ook de waterloop is aangepakt. “Zowel de toe- als de afvoer zijn gerenoveerd. Veel originele ijsselsteentjes zijn afgebikt en konden we weer gebruiken. De rest is door soortgelijke steentjes vervangen.” De fundering uit 1727 bleef een operatie bespaard. “Daar hebben we niets aan hoeven doen, de volledig houten constructie bevindt zich onder water, daar komt geen zuurstof bij. Die heeft al bijna drie eeuwen het daglicht niet gezien.” 

In september moet de klus, in opdracht van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en met subsidie van de provincie, zijn geklaard.  

Zie ook dit artikel.